Сред най-важните витамини за очи се открояват такива, чийто прием поддържа и подобрява зрението, но е важен и за целия организъм.

– витамин А – подобрява зрението, защото поддържа функциите на ретината. Той участва и в синтеза на родопсин – зрителен пигмент, необходим за нормално виждане при приглушена светлина. Патологичното намаляване на секрецията на родопсин е една от причините за развитие на т.нар. нощна слепота.

– витамин С – той подпомага синтеза на колаген и укрепването на кръвоносните съдове, и поддържа формата и здравината на роговицата. Това го прави незаменим при възпаление на роговицата.
Действа като силен антиоксидант и намалява риска от катаракта, неутрализирайки свободните радикали.

– витамин Е – силен антиоксидант. Подпомага борбата с радикалите и оксидативния стрес и забавя процесите на стареене. По този начин намалява наполовина риска от развитие на възрастово зависима макулна дегенерация.

– витамин В12 – той, както и останалите от групата B комплекс, има важно значение за нервната система. Ролята му е незаменима за защита от възпаление на очния нерв.

За поддържане на добро здраве на очите, както и за успешно подобряване на зрението при очни заболявания, е важно витамините за очи да се комбинират с прием на незаменимите зрителни пигменти, които организмът не може да синтезира сам. Това са лутеин, зеаксантин и астаксантин. Оптимални дози от тях може да се набавят с приема на хранителни добавки