Витамин C е най-познат на широката публика, от всички витамини. Това, което се знае от много хора, е, че този витамин може да помогне за укрепване на имунната система. Но макар да е вярно, че този витамин помага на организма да се пребори с бактериални или вирусни инфекции, неговите ползи за здравето се простират много по-далеч отколкото просто избягване на заболявания.

Продължете да четете, за да научите повече за начините, по които редовната консумация на витамин C насърчава по-дълъг живот и помага за намаляване на шансовете за развитие на много общи състояния, които могат да го съкратят. Антиоксидантна мощност. Едно нещо, което много хора не могат да разберат за витамин C е, че той е силен антиоксидант. С други думи, той може да помогне за предотвратяване увреждане на ДНК, което се случва с клетките на тялото, поради оксидативен стрес. Много се спекулира, че антиоксидантните свойства на витамин С са основата на новото изследване, което бе публикувано съвсем наскоро в Американското списание за клинично хранене. В това проучване, въз основа на здравни данни, събирани от над 100000 души, живеещи в Дания, е установено, че тези, които са имали най-високи нива на витамин С в кръвта са с най-малка вероятност да умрат преждевременно или да развият сърдечно-съдови заболявания. И тъй като сърдечно-съдовите заболявания остават убиец номер едно, както в Америка и в много други развити страни, това се счита за значително откритие. Обаче, това не е единственият начин, по който витамин С може да помогне за удължаване на живота. Другите ползи от витамин С. Освен чрез своите антиоксидантни сили, има и други начини, по които витамин С може да помогне за удължаване количеството, както и качеството на живот. Витамин С помага на организма да произвежда колаген, който от своя страна се използва за подпомагане на регенериране и защита на мускули, сухожилия, връзки и други съединителни тъкани в тялото. Тези съединителни тъкани играят жизненоважна роля в поддържането на здравето на важни органи като сърцето, черния дроб и панкреаса. Други важни функции на витамин С в организма включват насърчаване зарастването на раните, производството на кръвоносните съдове, които носят кислород и хранителни вещества из цялото тяло и дори в регулирането на настроенията и емоциите. Взети всички заедно, не е изненадващо, че високите нива на витамин С могат да доведат до по-дълъг живот.

С една дума, ползите за здравето от витамин C далеч надхвърлят просто борбата с грип и настинки – той наистина може да насърчи по-дълъг живот. За тези, които искат да се уверят, че получават достатъчно витамин C в техните диети, плодове и зеленчуци, като портокали, ябълки, червени чушки и сладки картофи, както и зелени листни зеленчуци са отлични начини да се уверите, че нивата на витамин С в организма са там, където трябва да бъдат за насърчаване на здраве и дълголетие.