Всичко за диабета2018-05-09T10:20:09+03:00

Всичко за диабета

Диабет е едно от най-бързо нарастващите заболявания на съвремието. В България диабетиците са около 500 000 души, като се счита, че 40% от хората дори не подозират за състоянието си. Това е причина диабетът да се нарича „тихият убиец”. По-общия  характер на повечето от симптомите на диабета го прави труден за ранно откриване и много често не им се обръща особено внимание.

Видове диабет

Диабет тип 1 и диабет тип 2, като при възрастните се развива предимно тип 1. Лечението на диабет е трудно, но развитието на болестта може да се контролира успешно.

Диабет

Симптоми

1. Често уриниране и прекомерна жажда
Твърде честото ходене до тоалетна по малка нужда подсказва вероятност да имате диабет или да сте в преддиабетно състояние. При диабет, бъбреците са претоварени, тъй като тялото се опитва да изхвърли глюкозата в кръвта. След, като кръвната захар се повиши прекомерно, заедно с глюкозата, бъбреците започват да отделят и голямо количество вода в следствие на което се появява и по-честото уриниране. Прекомерната жажда означава, че тялото се опитва да разреди концентрацията на глюкоза в кръвта и да компенсира загубата на течности от прекомерно уриниране. Тези два симптома показват, че вашето тяло се опитва да възстанови нивата на кръвната захар.
2. Загуба на тегло
Високите нива на кръвна захар могат да предизвикват загуба на тегло. Наред с изгубената чрез урината глюкоза, диабетиците губят и много калории.
3. Необосновано чувство на глад
Прекомерният глад е симптом типичен за страдащите от диабет. Усещането за глад е придружавано с резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар. Високите нива на инсулин в кръвта ви карат да се чувствате гладни.
4. Кожни проблеми и инфекции
Необясними кожни сърбежи в резултат на лоша циркулация или суха кожа, промяна на цвета на кожата около врата или под мишниците са сигнал за диабет. Чести генитални гъбични инфекции, циреи, гнойни пъпки, възпаления на пикочните пътища също могат да бъдат симптом за наличие на диабет.
5. Бавно зарастване на рани
Трудно зарастващите рани, дори най-обикновените порязвания.
6. Умора и раздразнителност
7. Замъглено виждане
8. Мравучкане и/или изтръпване на крайниците

Причини за заболяване от диабет

 • Родова обремененост
 • Родени сте с цезарово сечение
 • Стрес
 • Злоупотреба с храни, алкохол и лекарства

Полезни съвети

Диабет

 • Променете решително храненето, като преминете основно на растително хранене;
 • Заместете месото и млечните продукти със соеви и бобови храни;
 • Следете редовно рН на урината. Старайте се да поддържате стойностите в границите на рН 6,6 до рН 7,5;
 • Избягвайте консумация на мазнини. Допустимото количество е до 1 ч.л. на ястие;
 • Избягвайте консумация на сол. Опитвайте се да не добавяте сол към храните;
 • Преминете основно на сурови храни, като се стараете да спазвате принципа 60-70% сурова храна и 30-40% термично обработена;
 • Избягвайте алкохол, сладкарски и захарни изделия, пчелен мед;
 • Спортувайте редовно или ходете поне 2-5 км на ден. Това е от изключително важно значение за контрол на кръвната захар;
 • Избягвайте консумация на храни съдържащи глутен;
 • Избягвайте консумация на консервирани храни;

Методи за алтернативно или допълнително лечение на диабет

Прием на студено пресован черен кимион по една чаена лъжичка на гладно сутрин и вечер.

Ечемик е прекрасен източник на разтворими и неразтворими хранителни влакна. Разтворимите влакна допринасят за понижаване на нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези фибри забавят абсорбцията на глюкоза и така понижават риска от развитие на диабет тип 2.

Слънчогледовите семки умеят да поддържат стабилни нивата на кръвната захар, затова са отлична закуска за тези, които страдат от инсулинова резистентност и диабет тип 1 и 2.

Какви терапии още могат да се приложат за лечение на диабет 2 и затлъстяване:

 • Пептидна терапия
 • Биорезонансна терапия
 • Боуен терапия
 • Фито терапия

Хранителният протокол  за възстановяване на чревния микробиом  при диабет втори тип е базиран на растителна диета с намален прием на мазнини. Ще бъдат изключени или намалени до минимум животинските храни и храни съдържащи глутен за период от три месеца. Като започваме с провеждане на първоначална детоксикация със сокове и плодове. Ще проследяваме алкално-киселинния ви баланс, чрез измерване на рН на урината. Ще проследяваме нивата на кръвна захар ,показатели за риск от инфаркт и инсулт,  холестерол и липиди и други важни жизнени показатели. Ще бъдете обучени, как да си приготвяте подходяща храна , как правилно да се храните, и как и каква вода да пиете, как да управлявате стреса, така че да възстановите и подържате вашия микробиом здрав и щастлив.  А той ще ви се отблагодари също със здраве, енергия и жизнерадостно настроение. В допълнение ще ви обучим на специализирани упражнения за подобряване състоянието на ставите и гръбначният стълб.

Какво можете да очаквате след първите месеци от провеждане на комплексна микробиом програма:

– Усещането за постоянен глад ще започне да изчезва.

– Ще започнат да намаляват болките в ставите.

 • Ще станете по-спокойни и сънят ви ще се нормализира.
 • Кръвното налягане ще започне да се нормализира.
 • Ако имате запек, прогресивно ще намалява до пълно изчезване. Ще намалите теглото си с поне 5 килограма.

След този няколко седмичен период на изчистване и възстановяване на чревния микробиом, диетата ще стане по толерантна и към някои лакомства, без това да ви навреди.

Хранителната програма е индивидуална и се вземат пред вид вашето общо здравословно състояние, начин на живот, кръвна група, резултатът от комплексното биорезонансно изследване, алергии, вторично развита непоносимост към храни и други. Ако имаме възможност да приложим и биорезонансна терапия при вас, времето за повлияване ще се съкрати наполовина.

„Не можеш да помогнеш на човек, който не иска да си помогне сам”

                                                                                                                                   Хипократ

Нова пробиотична колонотерапия, повлиява успешно диабет тип 2.

Тъй, като диабетът е пряко свързан с храносмилането и обмяната на веществата, новата пробиотична терапия с живи пробиотици се показа, като изключително ефективна при лечението и профилактиката на диабет тип 2. При диабет тип 1, резултатите са по-ограничени, но при всички случаи на диабет се наблюдава подобрение.

Полезни статии в нашия блог

Предпазване и лечение на диабет тип 2 с възстановяване здравето на чревния микробиом

„Всички болести идват от червата” Хипократ Проектът „Човешки микробиом”,  [...]

Как да се излекуваме от диабет 2 или да намалим потребността от лекарства – част 2

Какво представлява човешката обмяна на веществата? Обмяната на веществата(метаболизъм) [...]

Как да се излекуваме от диабет 2 или да намалим потребността от лекарства

Днес болните от диабет са толкова много, че могат [...]