Лицето:

Най-добрия помощник разбира e се е водата , когато личицето на бебето е изцапано, от кърма, от изпотяване или полепнали мъхчета от меката пеленка го измивайте с вода. Ако има нужда от измиване със сапун, то нека да бъде бебешки. В края на деня или след разходка или вечер преди къпане също можете да се погрижите за личицето на бебето.

До втория месец е нормално по кожата на лицето да се образуват пъпчици с връхчета. При най-малкото дразнене се зачервява или се появяват пъпчици, които не трябва да се третират грубо и с препарати, които не са за бебета. Това е нормално, защото кожата все още няма защитно покритие .

Ако обаче пъпките са много начесто или кожата на бузките стане червена ,трябва да се консултирате с вашият педиатър, защото може да става въпрос за някаква алергия .

Дупето:

– дупето и кожата под памперса да се почистват всеки път при смяна на памперса, особенно когато бебето е ходило по голяма нужда.

–Намажете дупето с тънък слой крем против подсичане или защитен крем, които се предлагат от всяка бебешка козметика. Добре е да имате и от двата вида и да ги редувате. Избирайте кремчета, които попиват бързо и оставят защитен слой върху кожата.

Трябва внимателно да почиствате всички гънки, за да не се зачерви и подсече.

Тялото:

По време на къпенето на бебето може да използвате шампоан за тяло, пяна за вана, измиващи гелове „от глава до пети“. Използвйте измивни суровини на растителна основа.

Първия месец кожата на бебето е твърде суха. Може да се лющи и дори да се подсича на гънките на ръчичките и крачетата. Важно е в такъв момент да се третира по-често с масла, които да съхранят влажността на повърхността на кожата. Използването на масла за баня поставени във ваничката за къпане е едно добро решение при подобен проблем.

Специалистите отдавна отхвърлят свинската мас, освен че не отговаря на нуждите на бебешката кожа, в нея се натрупват голяма част от токсините, които прасето е приело с храната.