Кърлежите са едни от най-честите преносители на сериозни заболявания, които могат да бъдат много опасни. Ухапването от кърлеж е безболезнено и често остава незабелязано.

Топлите летни и пролетни дни имат един недостатък – насекомите, които жадуват да ви полазят или да ви ухапят.

Най – опасни са кърлежите. Ако прекарвате много време на чист въздух сред природата или излизате на пикник, много вероятно е да се върнете с тези неприятели по тялото си.

Ето един начин с който можем да се скрием от кърлежите.

Взимате обикновена ролка за почистване на дрехи. Поставете на валяка малко етерично масло. Поставете го равномерно и внимателно, за да не остават петна по дрехите. Минете с ролката няколко пъти по дрехите, които ще носите.

Подходящи етерични масла

Евкалипт
Eвкалиптовото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с масло от китайски лимонник като репелент срещу всички видове насекоми.

Лимонено
Това масло се счита за особено ефективно в борбата с кърлежи, бълхи и дори въшки.

Ментово
Това етерично масло е токсично за насекомите и е ефективен естествен репелент.

Лавандула
Хората обичат аромата на лавандула, но кърлежите не могат да го понасят. Това се отнася също и за въшките и комарите.

Масло от китайски лимонник
Естествено средство за защита от бълхи и кърлежи.

По този начин няма да бъдете обезпокоявани и от комари и мушици. Ако не сте алергични може да разредите етеричното масло с вода и да го нанесете върху тялото като спрей.

Като планирате разходка сред природата, вместо да се притеснявате и да бъдете обезпокоявани от различни насекоми, просто използвайте този трик и се скрийте от вредителите.