Лекувайте простудата с рецепти от народната медицина. Етеричните натурални масла широко се използват като терапевтичен метод при простудни заболявания, за лечение на обикновена настинка, кашлица и съпътстващите ги усложнения.

Ароматерапия с етерични масла против грип

Аромалампа може да използвате за дезинфекция на помещенията с етерично масло от лимон. Ако нямате аромалампа, може да капнете няколко капки масло от лимон върху памучен тампон.

Използвайте смес от етерични масла с дезинфекционни свойства:

Разтворете в 100 грама медицински спирт от 15 до 20 капки масло от чаено дърво и 20 капки етерично масло от евкалипт. Пръскайте стаята на болния с тази смес всеки час.

При първите симптоми на грип, ако ви е студено, вземете гореща вана:

В гореща вода добавете 4 капки натурално етерично масло от чаено дърво. След ваната се изтрийте много добре, обуйте дебели вълнени чорапи, загънете се с топло одеяло, за да се изпотите и излезе настинката и грипа.

Етерични масла при простуда

При простуда най-ефективни са инхалациите. Можете да ги правите в домашни условия над чашка с разтвор за инхалации, покрити с кърпа, и вдишвайте лечебните пари. Така ще ускорите процеса на оздравяване.

Домашна инхалация с етерично масло от лимон

В литър гореща вода добавете три капки етерично масло от лимон и три капки масло от чаено дърво. Парите на разтвора трябва да се вдишват на всеки два часа.

Инхалации при бронхит

Тази инхалация трябва да се прави преди сън, един час преди да си легнете да почивате и да спите. Добавете 4 капки етерично масло от лавандула към 1 литър вряща вода.

Вана с етерични масла

Напълнете ваната с топла вода. Вземете 2 супени лъжици прясно мляко, 2 капки масло от мента, 2 супени лъжици пресен мед, 4 капки етерично масло от лимон, масло от розмарин 1 капка, разбъркайте всички съставки и сипете във ваната. Времето за вземане на такава вана е 15 минути. Избършете се и се обвийте в топло одеяло.

Разтривка при бронхит, против кашлица

За основа вземете детски крем или мас и добавете към него 2 капки натурално масло от чаено дърво, 2 капки натурално масло от лимон и 5 капки натурално ментово масло, всичко разбъркайте добре до получаване на еднородна смес и разтрийте гърба и гърдите.

Етерични масла за вътрешен прием

В съд сипете 1 литър пречистена вода, сложете две супени лъжици ароматизиран мед, 5 капки натурално масло от листа на канела, 5 капки масло от лимон, 2-3 капки масло от карамфил, разбъркайте всичко много добре. Прибавете към готовата напитка 2 супени лъжици силно червено вино. Трябва да пиете по едно питие на всеки два часа по половин чаена чаша.

Етерични масла: против кашлица и бронхит

Добре е в допълнение към лечението при бронхит и кашлица да се правят инхалации, разтривки и вани с етерични масла.

Инхалации при кашлица

Към един литър вряща вода добавете по две капки масло от лавандула, масло от лимон и ментово масло. Инхалациите да се правят в продължение на 10 минути.

За да не се разболявате отново си сварете един необикновен чай, който ще ви излекува и няма да позволи да се разболеете отново.

В 2 литра вода сложете 1 средно голяма ябълка, един средно голям картоф, 1 средно голяма глава лук. Измивате продуктите и ги слагате цели, необелени и ненарязани. Прибавете 4, 5 пукнати орехи и един стрък босилек. Варете докато се пукне картофа. Приемайте чая както ви е вкусен – със захар, мед или друг подсладител, а може и без подсладител. Пийте го вместо вода.

За да повишите имунните сили на организма приемайте масло от черен кимион или Витамин С с Шипкa