Етерични масла и употребата им при лечение на кашлица и бронхит

Лечение на кашлица, лечение на бронхит и простуда, рецепти от народната медицина. Етеричните натурални масла широко се използват за природно лечение на простудни заболявания, за лечение на обикновена настинка, кашлица и съпътстващите ги усложнения.

Ароматерапия с етерични натурални масла против грип

♦ Арома лампа може да използвате за дезинфекция на помещенията  с етерично масло от лимон.

♦ Чудесна смес от етерични масла с дезинфекционни  свойства:

Разтворете в 100 грама медицински спирт от 15 до 20 капки масло от чаено дърво и 20 капки етерично масло от евкалипт. Пръскайте стаята на болния с тази смес всеки час.

♦ При първите симптоми на грип, ако ви е студено, вземете гореща вана с етерични масла:

В гореща вода добавете 4 капки натурално етерично масло от чаено дърво. След ваната се изтрийте много добре, обуйте дебели вълнени чорапи, загънете се с топло одеяло, за да се изпотите и да изгоните настинката и грипа.

Етерични масла при простуда

При простуда са ефективни инхалациите. Можете да ги правите в домашни условия над чашка с разтвор за инхалации, покрити с кърпа, и вдишвайте лечебните пари. Така ще ускорите процеса на оздравяване. Ползвайте етерично масло от чаено дърво, евкалипт

Домашна инхалация с етерично масло от лимон

В литър гореща вода добавете три капки етерично масло от лимон и три капки масло от чаено дърво. Парите на разтвора трябва да се вдишват на всеки два часа.

Инхалации  при бронхит с натурални етерични масла

Тази инхалация трябва да се прави преди сън, един час преди да си легнете да почивате и да спите.

Добавете 4 капки етерично масло от лавандула към 1 литър вряща вода. По-добре е да вдишвате парите един час преди лягане.

Вана с натурални етерични масла

Напълнете ваната с топла вода. Вземете 2 супени лъжици прясно мляко, 2 капки масло от мента, 2 супени лъжици пресен мед, 4 капки етерично масло от лимон, масло от розмарин 1 капка, разбъркайте всички съставки и сипете във ваната. Времето за вземане на такава блаженна вана е 15 – 30 минутиминути. Ще се почувствате възродена!  Избършете се и се обвийте в топло одеяло.

Домашен лечебен крем за разтривка при бронхит и  против кашлица с етерични натурални масла

За основа вземете детски крем или мас и добавете към него 2 капки натурално масло от чаено дърво, 2 капки натурално масло от лимон и 5 капки натурално ментово масло, всичко разбъркайте добре до получаване на еднородна смес и разтрийте гърба и гърдите.

Етерични натурални масла за вътрешен прием

В съд сипете 1 литър пречистена вода, сложете две супени лъжици ароматизиран мед, 5 капки натурално масло от листа на канела, 5 капки масло от лимон, 2-3 капки масло от карамфил, разбъркайте всичко много добре. Прибавете към готовата напитка 2 супени лъжици силно червено вино. Трябва да пиете по едно питие на всеки два часа по половин чаена чаша.

Инхалации с етерични натурални масла при кашлица

Към един литър вряща вода добавете по две капки етерично масло от лавандула, етерично масло от лимон и етерично ментово масло. Инхалациите да се правят в продължение на 10 минути.

Купи своите масла от тук.

инж. техн. Захари Калайджиев

Захари Калайджиев

Здравейте, аз съм Захари Калайджиев и съм специалист по хранене, натуропат и Боуен терапевт.

Ако искате да получите компетентна консултация по всички въпроси свързани със здравословното хранене и природолечението, можете да запишете Вашите данни във формата за консултации заедно с конкретния Ви въпрос и аз ще се свържа с Вас.

Консултирайте се
2018-03-08T10:38:48+00:0014 ноември, 2017|Натурални масла|