Водата е източник на живот. И тъй като от нейния състав зависи здравето на човека, ние все повече и повече чуваме за алкална вода, която се нарича ​​”жива”. Интересното е, колко е полезна тя за тялото и как се прави.

Предимства на алкалната вода

Не е тайна, че всяка течност има ниво на киселинност (рН). По този показател се разбира съотношението на киселина и основа във всеки разтвор. Ако говорим за здраве, нормалното рН на телесните течности в организма трябва да бъде в диапазона 7,35-7,45. Съвременният човек, трябва да допринася за поддържането на този баланс.

Зеленчуците и плодовете се считат алкално формиращи храни, докато животинските протеинови храни увеличават киселинността на тялото. В крайна сметка това води до факта, че нивото на рН се намалява и следователно тялото се подлага на редица сериозни заболявания (сърдечно-съдови заболявания, стомашни проблеми, диабет).

Окисляването на тялото може да бъде разделено на етапи:

Етап 1 (образуване на токсини, при което се чувства умора, слабост, апатия);

Етап 2 (суха кожа, запек, диария и други стомашни проблеми);

Етап 3 (намаляване на функционалността на вътрешните органи, умствено нарушение затихване менструация и анемия);

Етап 4 (алергични реакции, проблеми с черния дроб и бъбреците, диабет и рак).

Колко полезна е алкалната вода

С по-голямата част от проблемите, изброени в човешкото тяло се справя алкалната вода, която нормализира нивото на рН в организма, което означава: забавя процеса на стареене и появата на свързани с възрастта заболявания; укрепва имунната система; положителен ефект върху храносмилателния тракт, профилактика на заболявания на храносмилателните органи; активиране енергийните процеси; тя почиства тялото, неутрализира токсините.

По-просто казано, редовната употреба на “жива” вода помага за укрепване на организма, подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, предпазва кожата, предпазва от проблеми с храносмилането, изпълва тялото с енергия, подобрява спортните постижения и може да предотврати рак. Освен това, лосион с алкална вода позволява да се лекуват рани.

Лечение с алкална вода

Полезните свойства на “живата” вода – повишава метаболизма в тъканите (ускорява растежа на растенията, лекува рани, подобрява здравето, намалява чувствителността към неблагоприятни фактори). Киселинна, “мъртва” вода – забавя метаболитните процеси, има вреден ефект върху микрофлората и микроорганизмите.

Алкалната вода е мощен стимулатор на биологични процеси, имуностимулант, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира обмяната на веществата, подобрява циркулацията на кръвта в тъканите.

Тази вода бързо лекува рани, стимулира метаболизма на тялото, повишава кръвното налягане в хипотензивни пациенти, подобрява апетита и храносмилането. Ако се съхранява на тъмно място в затворен стъклен съд, запазва своите лечебни свойства през целия ден. Въпреки това, ние трябва да помним, че максимумът ревитализиращ ефект на тази вода е в първите три часа след приготвянето и.

Консумацията на алкална вода намалява податливостта на настинки и инфекциозни заболявания, има положителен ефект върху репродуктивните функции. Докато я приемате чувствате бодрост, прилив на сила, енергия, добро настроение, увеличава ефективността. Възстановява органи (черен дроб, бъбреци, сърце, жлези, мускули). Алкалната вода е ефективна за хронични заболявания на тези органи и дава добри резултати при хроничен тонзилит, бронхит, хепатит, гастрит, нефрит, простатит, вагинит, бронхиална астма и така нататък.

Лечение с кисела вода

Може да използваме ябълков оцет-Пектинът помага за понижаване на холестерола, намаляване на риска от сърдечен удар. Ябълковият оцет помага срещу проникване на инфекции, настинки, кожни обриви. Когато се прилага локално ябълков оцет има лечебен ефект върху изгаряния, кожни обриви, херпеси и тения. Той се използва за нощно изпотяване и за нормализиране състоянието на разширените вени.

Както всяка киселина, оцетът може да ерозира зъбния емайл и променя стомашната среда с основа към киселина след вземането му на гладно. Невъзможно е да се контролира увеличаване на концентрацията при лечението с ябълков оцет. Това може да доведе до сериозни наранявания. Не опитвайте лечение по този начин твърде дълго. Ето защо, при получаване на оцетна вода трябва да се следи състоянието.

Лечение на различни заболявания с кисела и алкална вода

Преди започване на лечението трябва да се има предвид, че “живата” и “мъртва” вода са антагонисти. Ако те се смесват, тяхната киселинност и алкалност се неутрализира и се образува обичайната вода. Това означава, че терапевтичният ефект ще изчезне. Ето защо, ако рецептата казва, че трябва да се вземе първата вода, а след това от другата, тогава ще трябва да има почивка от най-малко 1.5-2.0 часа между тях. Когато се прилага локално (лечение на рана), също трябва да има пауза 10 минути. За лечение на инфекциозни настинки може да се направи вдишване на “мъртва” вода.

Когато се прилага обикновено единична доза това е 1/2 чаша (освен ако не е посочено друго в рецептата) за възрастен. За деца на възраст от 2 до 5 години – 1/4 чаша, от 5 до 12 години – 1/3 чаша, както и за по-големи деца, можете да приложите дозата за възрастен човек. Ако в рецептата не е посочено друго, водата трябва да се изпие в рамките на 30 минути преди хранене или 2-2,5 часа след хранене. Желателно е за периода на лечението да не се яде мазна и пикантна храна, във всеки случай, не пийте алкохолни напитки.

Болки в гърлото, остри респираторни инфекции – В рамките на 3 дни изплакнете до 5 пъти гърлото с кисела вода. След всяко изплакване изпивайте 1/4 чаши алкална вода.

Болка в ставите, отлагане на соли – В рамките на 2 дни, 3 пъти на ден в продължение на 30 минути преди хранене хранене да се пие 1/2 чаша “мъртва” вода. С такава вода се правят и компреси върху засегнатото място. За компреси водата се затопля до 40 ° С.

Бронхиална астма, бронхит

В рамките на три дни, 4-5 пъти на ден, след хранене изплакнете устата, гърлото и носа с топла “мъртва” вода. 10 минути след всяко изплакване пийте 1/2 чаша “жива” вода. Когато има устойчив бронхит, вдишвания могат да бъдат направени с “мъртва” вода: 1 литър вода, загрята до + 70-80 ° С и парата да се диша 10 минути. Повторете 3-4 пъти на ден. След последното вдишване може да се направи с ” жива” вода и сода за хляб. Ако е необходимо, повторете лечението.

Възпалението на кожата, рани

В рамките на 2 дни на пациента се поставя “мъртва” вода и след подсушаване, след около 15 минути се прилага към засегнатата област компреси накиснати в предварително загрята “жива” вода. През нощта да се пие 1/4 чаша “жива” вода.

Възпаление на черния дроб

В първия ден, 4 пъти преди хранене се пият 1/2 чаша “мъртва” вода. В следващите 3 дни, се пие само “жива” вода.

Гастрит

В продължение на три дни, 3 пъти дневно в продължение на 30 минути преди хранене да се пие алкална вода. Първия ден 1/4 чаша, следващите по 1/2 чаша. Ако е необходимо, можете да пиете още 3-4 дни.

Хемороиди, анални фисури

Преди лечение посетите тоалетната, внимателно измийте ануса с топла сапунена вода, подсушете и овлажннете с “мъртва” вода. След 10 минути, приложете памучна марля, напоена с “жива” вода. Тази процедура повторете 6-8 пъти на ден. През нощта пийте по 1/2 чаша “жива” на вода. По време на лечението да се избегне яденето на пикантни и пържени храни, желателно е да има лесно смилаема храна.

Гнойни рана

Раната се промива с мъртъв вода, след 3-5 минути с жива вода. Освен това, през деня 5-6 пъти да се измие с живата вода.

Гъбички по кожата

Засегнатите от гъбички места първо измийте обилно с топла вода и сапун, подсушете и овлажнете с “мъртва” вода. В рамките на един ден да се овлажнят с “мъртви” вода 5-6 пъти и да изсъхне без избърсване. Чорапи и кърпи за пране да се потопят в “мъртва” вода. Най-общо, лечението отнема 4-5 дни. Понякога процедурата трябва да се повтори.

Грип

По време на деня 8 пъти да се изплакне носа и устата с “мъртва” вода. През нощта да се пие 1/2 чаша жива вода.

Пародонтоза, различни проблеми в устната кухина

Изплакнете зъбите след хране с топла “мъртва” вода за 15-20 минути. Когато си миете зъбите използвайте вместо обикновена вода ” жива”. При наличието на зъбен камък мийте зъбите с “мъртва” вода и след 10 минути изплакнете устата с “жива” вода. Когато има пародонтоза изплакнете устата си след хранене с “мъртва” вода няколко пъти. След това изплакнете устата си с “жива” вода. Зъбите се почистват само вечер. Процедурта трябва да се следва редовно.

Подуване на ръцете и краката

Три дни до 4 пъти дневно в продължение на 30-40 минути преди хранене и през нощта да се пие: на първия ден 1/2 чаша кисела водата; на втория ден – 3/4 чаша “мъртва” вода; на третия ден – 1/2 чаша “жива” вода.

Полиартрит, артрит, остеохондроза

3 пъти на ден в продължение на 30-40 минути преди хранене да се пие: През първите три дни и 7-ия, 8-ми и 9-ти дни – 1/2 чаша “мъртва” вода; на 4-ти ден почивка; на 5-ти ден – половин чаша “жива” вода; на 6-ти ден почивка. Пълният цикъл на лечение – 9 дни. Ако е необходимо, една седмица по-късно, този цикъл може да се повтори.

Превенция на остро респираторно заболяване, настинки, при епидемии

От време на време, 3-4 пъти седмично, сутрин и вечер, изплакнете носа, гърлото и устата с “мъртва” вода. След 20-30 минути, пийте 1/2 чаша “жива” вода. При контакт с инфекциозно болен повторете това.

Захарен диабет

В продължение на половин час преди хранене пийте 1/2 чаши алкална вода. Използва се като допълнително лечение за цялостно подобрение.

Язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника

В рамките на 4-5 дни, 1 час преди хранене пийте 1/2 чаши алкална вода. След 7-10 дни прекъсване, лечението се повтаря.

Получаване на алкална вода

Като се има предвид предимствата, които дава на човек течността, много хора се интересуват от въпроса, дали е възможно да си приготвиш “жива” вода сам? В действителност това не е толкова трудно.

  1. За получаване на алкална вода най-правилно е да се използва йонизатор PTV – устройство, което ще подготви течност с необходимото ниво на рН. Тази вода може да се пие и може да се използва за приготвяне на храна.
  2. При липса на специален йонизатор, хората могат да се възползват от обикновена вода от разтопен сняг в зимния сезон. Тя е мека и с приятн вкус, нивото на рН е много по-високо от това на водата от водопроводната мрежа. Във вода получена от снега, рН = 8.3. При бързо охлаждане на преварената вода от снега, рН на водата = 8.2. Ето защо водата получена от стопения сняг е толкова полезна, особено в наше време, когато се пие чай, кафе, сода и други напитки с кисело (рН) .
  3. Може да се замразява вода, за да има алкалност. Разтопеният лед е точно това, което се нарича алкална вода.
  4. Алкализираща вода е лесно да се постигне с лимон. Достатъчън е сока от ¼ лимон в чаша с вода и здравословната напитка е готова. По същия начин може да се използват прясно изцедени плодови, сокове от круша, кайсия и грозде, манго и ананас или зеленчукови сокове (магданоз, целина, моркови или зеле).
  5. За да се превърне обикновената вода в алкална, може да се добавя към нея парче лецитин.
  6. За получаването на “жива” вода е подходяща дървесната пепел (летлива пепел е най-полезена(бреза). Пепелта се изсипва в ленена торба и внимателно се промива със студена вода. В останалата пепел се налива вода, след това внимателно се филтрира, разрежда се с приятен за вас вкус и се използва за лечение. Особено полезна е пепел от бреза, но по-добре е пепелта да е смесена от различни растения. Тази вода възстановява минералния метаболизъм в организма.
  7. Друг вариант. Вземат се черупките на сурови яйца, много добре почистени , добавете вода и оставете за един ден.
  8. Пречистената по този начин вода неможе да стои твърде дълго, но ако я съхранявате на студ, 2-3 дни тя запазва своите качества.

Използването на йонизация

Това може да се постигне с помощта на електрически йонизатор и с използването на йонизиращи филтри.

Устройството електрически йонизатор се прикрепя към кранчето. Ако предпочитате втората опция – йонизация през филтър трябва да се купуват йонизиращи филтри. Преминавайки през тях, водата е наситена с алкални минерали, които са от полза за нивото на рН.

В крайна сметка трябва да се каже, че всеки човек поотделно е различен, а оттам и нивото на киселинност на всички е различно. За индивидите с киселинни телесни течности, алкалната вода е задължителна, а тези които имат алкална среда трябва да вземат умерена киселинна вода. И така, за да не се нараните, преди употребата на една от двете води, не забравяйте да се консултирате с лекар, за да имате добро здраве.