Какво представляват био храните

При производството на биохрани използването на небиологични пестициди, инсектициди и хербициди е силно ограничено и се ползва под стриктен контрол само в изключителни случаи.

В биохраните не е допустимо да има радиоактивни и канцерогенни елементи. Поради това се ползват незамърсени почви и води за тяхното производство. Животните трябва да са отгледани без обичайната употреба на антибиотици и хормони на растеж и да бъдат хранени със здравословни фуражи, отгледани по съответния био стандарт.

Проблема е, че в някой страни се ползват нанотехнологии и генно модифициране при производството на биохрани. Но предстои решение, което да изключи прилагане на генно инженерстство в производството на биохрани.

Всяка пакетирана храна с етикет „БИО”, трябва да съдържа най-малко 95% продукти, спазващи тези норми, за да бъде квалифицирана, като Биохрана.

Спазването на тези изисквания за био производство са съпроводени с по-високи разходи и по-ниски добиви. Това определя и почти двойната цена на биохраните.

Продукти с етикет натурален продукт не трябва да се приемат за биохрана. При натуралните продукти няма изискване да не се ползват пестициди, инсектициди и генно инженерство. В повечето случаи те не са допълнително обработени с консерванти, както стандартните храни.

За животинските продукти с етикет „свободни животни” се приема, че са отглеждани в свободни условия, но не е гаранция, че не са имали достъп до зърнени храни обработвани с пестициди.

Друг проблем при животинските продукти, че почти всички животни се инжектират с антибиотици. Особенно животните отглеждани в затворени пространства, при които имунната система е по-слаба от животните отглеждани в открити пространства. Консумацията на животински продукти добити от животни третирани с антибиотици влияе и върху човешкото здраве.

Защо да избираме био продуктите

1. Здравословни са!

Тези продукти имат по-високо съдържание на витамин С и минерали, като: калций, фосфор, манган, цинк, калий, магнезий, желязо, хром. Био млякото съдържа повече омега 3, витамин Е и витамин А. Освен това се твърди се, че в биологично добитото мляко има 80 % повече антиоксиданти. Доказано е също, че органичните плодове и зеленчуци съдържат с 40 % повече витамини и минерали.

Отглеждани без изкуствени торове и пестициди, био продуктите, не натоварват тялото с токсини и подпомагат клетъчното хранене и регенерация, съхраняват здравето и предпазват сърдечно-съдовата система.

2. Биохраните са по-вкусни!

Повечето хора считат, че био храните са по-вкусни и това се дължи на естествената среда и условия за растеж, имат по-малко съдържание на вода и са отглеждани без химически препарати, които променя вкусовите качества.

3. Нямат пестициди

Високите стандарти за производство на биохрани не позволяват ползване на пестициди, хербициди инсектициди и още поне 300 такива, които се влагат в стандартните храни.

4. Биохраните са без ГМО!

Растителните храни използвани за фураж за хранене на био животни са произведени без ГМО и вредни химически препарати. Животните, отглеждани по конвенционални методи, често се хранят с ГМО култури. Добити от тях, месо, яйца и мляко, съдържат остатъци от тях. За щастие, ГМО-тата са забранени в био производството.

5. Животински продукти без антибиотици

В конвенционалното животновъдство са дават превантивно антибиотици на почти 100% от животните отглеждани в затворени пространства за стимулиране на растежа и предпазване от заболяване. В био животновъдството тази практика на даване на антибиотици е забранена.

И още:

Производството на био продукти спомага и за изграждане на по-чиста околна среда и запазване на природата.

Всички био храни имат доказан произход и подлежат на строг контрол и подлежат на контрол на база на закони в Европейския съюз.

Био земеделието подпомага естественото био разнообразие, причинява по-малко замърсяване на околната среда и генерира по-малко въглероден двуокис.

Био храната заема все по-голямо място в ежедневното хранене, въпреки по-високите цени. Био-храните са по-вкусни и по-хранителни, което компенсира по-високата цена.

Стремежа на екипа на www.zdravini.bg е да селектираме био храни и безглутенови храни за ежедневна употреба на най-приемлива цена и гарантиран произход.