За да имате красива и здрава коса, трябва да я подхранвате не само външно, но и вътрешно. Недостигът на група важни витамини често се оказва причина за косопад, отслабването на косъма, загубата на блясък . От кои витамини не бива да лишавате организма си, когато искате да имате красива и здрава коса.

Витамин А

Той е полезен и важен не само за здравето и красотата на кожата, но и за косата. Благодарение на него косата се заздравява още от корените и расте по-бързо. Когато в организма има натрупани резерви от този витамин, намалява рискът от появата на косопад. Важно е в менюто си да включите храни богати на този витамин като спанак, моркови, тиква и чушки и др.

Витамин Е

Това е важен витамин не само за здравето и красотата на кожата, но и за косата. Ако косата ви е слаба, накъсана и без блясък, най-вероятно имате дефицит на витамин Е. Той е много важен за транспортирането на кислорода в кръвоносната система.

Едни от най-добрите източници на витамин Е са ядките, растителните масла, зелени листни зеленчуци, тиквените семки. Те ускоряват растежа на косата.

Витамини от групата В

Преждевременната загуба на коса и изтъняването на косъма се дължат на дефицит на витамини от групата В. Консумирайте храни богати на тези витамини, като зеле, орехи, картофи, боб, моркови, грах. Може да ги добавяте и под формата на хранителна добавка.

Витамин C

Важен е за подобряване на кръвообращението, както и за подхранването на космените фоликули. Не лишавайте дневното си меню от ябълки, чушки, тиквички, цитрусови плодове. Всички те са богати и на калий и силиций, които са важни за образуването на кератина, отговорен за здравината на косъма, както и за предотвратяването на цъфтежа на косата.