Когато се събудите и ви се яде нещо топло, пикантно и здравословно, опитайте следната безглутенова рецепта от био просо. За разнообразие, просото може да замените с безглутенова паста от макарони, елда, просо, киноа.
Просото е дребно зърно, което принадлежи към семейството на тревите. Смята се, че просото е древно растение, едно от най-старите култивирани от човека.
Ползи за здравето
Просото е с ниско съдържание на прости въглехидрати и с по-високо съдържание на сложни въглехидрати, което означава, че е с нисък гликемичен индекс (GI).
Просото е богато на диетични фибри, както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри са пребиотик, което означава, че подхранват добрите бактерии в храносмилателната система.
Разтворимите фибри пък могат да помогнат за намаляване на количеството на „лошия“ холестерол в кръвта – рисков фактор за развитие на атеросклероза . Разтворимите фибри се превръщат в гел в стомаха и абсорбират холестерола, което му позволява безопасно да се изведе от тялото. Някои проучвания показват, че просото също може да повиши нивата на „добрия“ холестерол и да понижи триглицеридите.
Просото е богато на калий – минерал, който поддържа здравето на бъбреците и сърцето.
Просото е естествен източник на:
- Витамин А
- Витамин В
- Фосфор
- Калий
- Антиоксиданти
- Ниацин
- Калций
- Желязо

Здравословна закуска с просо, ядки и плодове
Съставки
- 50 грама просо
- 1 зрял банан
- 1 чаена лъжичка ленено семе
- ½ чаена лъжичка канела или какао
- бадеми
- лешници
- къпини
- френско розде
- щипка ванилия
Инструкции
- Варете просото във вода (по желание може в кокосово мляко или друго растително мляко) за 20 минути, като разбърквате често.
- Намачкайте банана и го разбъркайте с просото.
- Добавете подправките, гарнирайте с плодовете и ядките.
- Бон Апетит :)
Оставете коментар
You must be logged in to post a comment.