Когато се събудите и ви се яде нещо топло, пикантно и здравословно, опитайте следната безглутенова рецепта от био просо. За разнообразие, просото може да замените с  безглутенова паста от макарони, елда, просо, киноа.

Просото е дребно зърно, което принадлежи към семейството на тревите. Смята се, че просото е древно растение, едно от най-старите култивирани от човека.

Ползи за здравето

Просото е с ниско съдържание на прости въглехидрати и с по-високо съдържание на сложни въглехидрати, което означава, че е с нисък гликемичен индекс (GI). 

Просото е богато на диетични фибри, както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри са  пребиотик, което означава, че подхранват добрите бактерии в храносмилателната система.

Разтворимите фибри пък могат да помогнат за намаляване на количеството на „лошия“ холестерол в кръвта – рисков фактор за развитие на атеросклероза . Разтворимите фибри се превръщат в гел в стомаха  и абсорбират холестерола, което му позволява безопасно да се изведе от тялото. Някои проучвания показват, че просото също може да повиши нивата на „добрия“ холестерол и да понижи триглицеридите.

Просото е богато на калий – минерал, който поддържа здравето на бъбреците и сърцето. 

Просото е естествен източник на:

  • Витамин А
  • Витамин В
  • Фосфор
  • Калий
  • Антиоксиданти
  • Ниацин
  • Калций
  • Желязо
здравословна закуска с просо и тахан

Здравословна закуска с просо, ядки и плодове

Неустоимо вкусна безглутенова закуска, за здравословен старт на деня. Веган. Високовъглехидратно, нискомазнинно хранене.
Приготвяне 5 minutes
Готвене 25 minutes
Общо 30 minutes
Course Breakfast
Порции 1
Калории 388 kcal

Съставки  

  • 50 грама просо
  • 1 зрял банан
  • 1 чаена лъжичка ленено семе
  • ½ чаена лъжичка канела или какао
  • бадеми
  • лешници
  • къпини
  • френско розде
  • щипка ванилия

Инструкции 

  • Варете просото във вода (по желание може в кокосово мляко или друго растително мляко) за 20 минути, като разбърквате често. 
  • Намачкайте банана и го разбъркайте с просото.
  • Добавете подправките, гарнирайте с плодовете и ядките.
  • Бон Апетит :)
Сподели рецептата във Facebook