Много често ние търсим сложния, изискващ големи усилия и средства изход от една или друга ситуация, като през това време най – простото решение на проблема е съвсем близо! Точно по този начин постъпваме понякога и когато става въпрос за нашата кожа. Ние се надяваме само на сложно козметично лечение, скъпоструващи кремове и маски, като в същото време съвсем наблизо се намират природните достъпни средства за грижа на кожата, помагащи да се подобри състоянието й и даже да се излекува.

Съдържание

1 Етеричните масла — природно лекарство

1.1 Правила за употреба

1.2 Основни преимущества

2 Какво масло ще ви подходи?

3 Рецепти за смеси и маски

Етеричните масла — природно лекарство

Най – простите натурални и достъпни средства се явяват разнообразните етерични масла. Разбира се не става въпрос за сложни заболявания или случаите, при които е необходимо да се обърнете не само към козметолог – дерматолог, о и към ендокринолог за консултация за хормоните. Етеричните масла си струва да ги пробвате в началото, преди в паника да бягате към козметичния кабинет. Готовите маски и кремове, които предлагат козметолозите, съдържат в по – голямата си част именно етерични масла. Защо да плащаме за приготвена от някого продукция, в която не знаем какво точно има, когато можем в домашни условия да си приготвим крем, маска или някаква тинктура с натурални природни продукти? Има много масла, които ще ни помогнат да се отървем от акне, да освежим кожата, да я направим здрава и красива. Но което и да изберем от тях трябва да следваме някои основни прости правила.

Правила за употреба:

Първо – никога не употребявайте маслото в чист вид. Винаги ги добавяйте към тази основа, която ще изберете за себе си.

Второ – нанесете отначало приготвената смес на участък кожа, а не директно върху лицето, за да проверите реакцията на кожата към сместа, макар и в редки случаи се наблюдава индивидуална непоносимост към даден вид масло. Ако почувствате парене или зачервяване на кожата се откажете от употребата му.

Основни преимущества

За да опишем преимуществата на етеричните масла не трябват дълги разяснения или големи доказателства. Те са напълно натурални, достъпни, на приемлива цена и ги има наблизо, притежават големи лечебни свойства, проникват дълбоко в епидермиса, дават резултат за кратък период от време, могат да се използват допълнително в Арома терапията – за снимане на стрес, температура, умора, за релаксация и др.

Какво масло ще ви подхожда?

Ако имате проблемна кожа трябва да си осигурите на първо място масло от чаено дърво, което се явява мощен натурален антисептик. Може да го нанасяте с тампон или шпатула директно върху пъпките. То ги изсушава, заздравява раните, убива болезнените бактерии. Натурално масло от лимон – универсално масло за всички видове кожа. То е способно да овлажни сухата и да изчисти мазната кожа. Идеално подхожда и за комбиниран тип кожа, сваля възпаленията и раздразненията, активно се бори с малките недостатъци на кожата: бели и червени пъпчици, петънца, точици. Много голям ефект има след натопляне на кожата. Ако го използвате след сауна или баня ще видите как вашата кожа просто разцъфва. Маслото от розмарин се използва при проблемна и мазна кожа. То затваря порите и снижава хиперсекрецията на потните и мастните жлези – първопричината на появата на акне. Освен противовъзпалителен, етеричното масло от розмарин оказва и регенериращо действие, затова подхожда и на застаряваща кожа, освежавайки и подмладявайки я. Натурално етерично масло от карамфил е едно от най – мощните противовъзпалителни средства. Отлично се съчетава с другите масла, подчертава и усилва действието им.

Рецепти за смеси и маски:

За да се приготви лечебна смес или маска от етерични масла е най – добре за базово масло, или основа на сместа, да се вземе масло от кайсиеви ядки. Към една супена лъжица базово масло могат да се добавят по няколко капки етерични масло.

Ето няколко рецепти:

Взимаме една супена лъжица базово масло и добавяме 6 капки масло от чаено дърво. Със сместа мажем пъпките няколко пъти на ден.

Към една супена лъжица базово масло добавяме по 2 капки масло от чаено дърво и лимон. Нанасяме върху засегнатите участъци един час преди сън и не измиваме до сутринта.

В една супена лъжица базово масло слагаме по 2 капки масло от лимон и розмарин. С тази смес обработваме пъпките сутрин и вечер.

Впоследствие вие можете да пробвате да добавяте в сместа и други етерични масла, имащи противовъзпалителни свойства. Само не забравяйте да тествате сместа преди употреба, за да се убедите, че нямате алергия към някоя от съставките. Сместа може да се приготви и в по – големи количества, може примерно да се увеличи по две. В такъв случай трябва да я съхранявате в хладилника. Към такива смеси можете да добавите бяла глина, размита с белтък, ще получите маска за лице с двоен ефект.

Ако не обичате такива маски можете да направите лосион от масло от лимон. За приготвянето му ви е необходимо 100 мл. Глицерин, 50 мл. чист спирт, една чаена чаша вода и 10 мл. Масло от лимон. С този лосион можете да отривате кожата сутрин и вечер.

И, разбира се, не забравяйте за правилното хранене. Именно нездравословното хранене много често е причина за акне. Трябва да се въздържате от мазна, пържена, много солена и много сладка храна и след кратко време ще почувствате подобреното състояние на вашата кожа.