Днес болните от диабет са толкова много, че могат да заселят територия колкото Канада!

Не е ли шокиращо? Медицината напредва, хора летят в космоса, уж продължителността на живот се е увеличила, но дали се е подобрило качеството на живот в напреднала възраст?

Къде се крие отговора защо сега болните от диабет са много повече от преди и защо в повечето нецивилизовани страни няма болни от диабет?

Често в центъра по интегративна медицина, когато установим отклонение в работата на панкреаса, пациентите, казват: – а да, откриха ми инсулинова резистентност преди две – три години ама нищо ми няма. Кръвната ми захар е в нормата. Според съвременната наука обаче инсулиновата резистентност е предвестник на метаболитен синдром, затлъстяване, диабет и дори рак! Инсулиновата резистентност има пагубна роля за всички органи в тялото и съвсем не е безобидно отклонение, а предпоставка за тежки дегенеративни заболявания на бъбреци, сърце, кръвоносни съдове, черва, простата и т.н. докато се разболеем от рак. Да болните от диабет имат 30- 50% по-висок риск да се разболеят от рак, според последни изследвания.

Какви са причините и как можем да се излекуваме?

Вероятно са ви казали, че наследствената обремененост е основен фактор. Да наследствената обремененост има 10% влияние при диабет 2. Останалото е следствие на решения, как да живеем, какви чувства и мисли са доминантни, как да се храним, каква вода да пием, колко алкохол да пием и т.н.

НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ ДА СМЕ ЗДРАВИ ИЛИ БОЛНИ!

НЯМА ЛЕКАРСТВО, КОЕТО МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВА ОРГАНИЗМА! ЕДИНСТВЕНО САМИЯ ОРГАНИЗЪМ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА, АКО МУ ПОМОГНЕМ И СЕ ОТНЕСЕМ КЪМ НЕГО С ОТГОВОРНОСТ, ГРИЖА И ЛЮБОВ.!

Кои са факторите, които водят до инсулинова резистентност?

  1. На първо място хроничен стрес.
  2. Злоупотреба с храна.
  3. Злоупотреба с алкохол
  4. Злоупотреба с безалкохолни напитки.
  5. Злоупотреба с пушене на цигари.
  6. ВОДА- недостатъчен прием на вода, хлорирана, високо минерализирана.
  7. Паразити и патогени в тялото.
  8. На последно място наследствена обремененост.

Всички тези фактори произвеждат големи количества тоскини, шлаки, слуз и огромно количество вредни свободни радикали, които буквално блокират клетките и причиняват 90% от всички заболявания. Да ние сами си отглеждаме нашите болести година след година с неразумно хранене, хроничен стрес, алкохол, негативно мислене.

Постепенно се увреждат храносмилателната система и обмяната на веществата и имунната система, водещо до пагубни последици за целия организъм.

От къде идват паразитите?

Паразитите са живи същества, като нас и те си търсят гостоприемник с подходящи условия, където да се настанят и необезпокоявани да си живеят. Паразитите попадат най-често с храната под форма на ларви. Трудно е всеки път идеално да измиете салатата. Или сте в ресторант. Знаете ли как са измили салатата? Не нали и не трябва да се паникьосвате за това. Трябва така да се грижите за състоянието на храносмилателната си система и имунна система, че когато попадне паразит, бактерия или вирус, те да бъдат унищожени. Да тялото ни има уникална система за самозащита, ние трябва да я поддържаме с правилно хранене. Здравето на човека, зависи от здравето на чревната микрофлора. От момента на раждането си всеки от нас изгражда уникална микрофлора от микроорганизми, които се грижат за нашето здраве. Проведените дългогодишни проучвания доказват, че чревната флора (микробиома) е отговорна дори за това какво обичаме да ядем, как мислим, как реагираме на събитията около нас, от какви болести се разболяваме. Когато чревната флора (микробиома) е многообразна и в баланс ние сме здрави. Условията за развитие на паразити са неблагоприятни и напускат или умират. Имунната ни система ги разгражда и тялото ги извежда, чрез отделителната система. Толкова е просто.

От къде идват токсините?

Токсините идват по два основни пътя. От вън в следствие на екологичните условия в които живеем и от вътре. Когато се храним с неподходяща храна, в следствие на нарушаване на микробиома в червата, настъпват възпалителни процеси в лигавицата на червата и се повишава пропускливостта на чревната стена. Храносмилателната система не е в състояние да обработи и усвои храната и започват гнилостни процеси, в следствие на които се отделят множество токсини в тялото, които по кръвен път достигат до всички органи и системи и ги увреждат.

От къде идват вредните свободни радикали?

При всеки процес в организма за обмяна на веществата и получаване на енергия необходима за нормалното функциониране на всички органи и системи, като страничен продукт се отделят т.н. свободни радикали. Има добри и лоши свободни радикали. Добрите унищожават бактерии и вируси попаднали в организма, а лошите буквално се настаняват в клетките или се прикрепят към тях и ги увреждат. Как? Вредните свободни радикали имат липса на един електрон в следствие на химическата реакция от която са получени. И тъй като в природата всичко се стреми към баланс, те търсят от къде да си откраднат електрон. И това са клетките. Отнемайки електрон от клетката, тя умира. Така постепенно целият орган бива увреден и се разболява. Това е причината да се говори толкова много за антиоксиданти. Най-силният природен антиоксидант е молекулярният водород във водородната вода. Той избирателно неутрализира само вредните( ОН групи) свободни радикали.