Какво представлява човешката обмяна на веществата?

Обмяната на веществата(метаболизъм) представлява сложен механизъм на биохимични процеси, но също е връзката на организма с околната среда посредством храносмилателната система. Когато приемаме храна тя се разгражда до основни молекули, от които нашето тяло синтезира свои клетки и черпи енергия за всички жизнени процеси.

Основното вещество до което организма разгражда храната за да се снабди с енергия е глюкозата.

Когато храната се разгради до глюкоза, задачата на инсулина е да я” вкара” в клетките за да получат необходимата енергия за протичане на всички клетъчни процеси.

Какво се случва при захарен диабет:

Когато захарта в кръвта след нахранване се повиши, а производството на инсулин не е достатъчно или клетките имат резистентност (не са чувствителни), кръвната захар остава висока и неусвоена. В клетките не постъпва глюкоза, която е жизнено важна за клетъчното хранене. Свободната кръвна захар се превръща в мазнина, която започва да се складира в различни отпадни депа в организма, както и по органи и кръвонoсни съдове, което води до тяхното увреждане и затлъстяване. Затова 80% от диабетно болните са с наднормено тегло. Кога се получава резистентност към инсулина? Когато тялото е затлачено с токсини, слуз и шлаки и е нарушен микробиома в червата в следствие на неправилно хранене и начин на живот, това е началото на края на вашето здраве, ако бързо не промените храненето и начина си на живот.

Какво става обаче с панкреаса?

При диабет от втори тип панкреаса всъщност не произвежда достатъчно количество инсулин. Тялото не може да „изгори” калориите от храната и ги складира като мазнини, които затлачват тялото и клетките. При тези процеси се произвеждат огромни количества вредни свободни радикали, които атакуват все повече клетки. Клетките постепенно губят чувствителност и развиват инсулинова резистентност. Тогава глюкозата в кръвта не може да се усвои от клетките. Те остават „гладни” и подават сигнал към панкреаса, който се опитва да компенсира с производство на още инсулин и така той се изтощава с времето и атрофира.

Има ли алтернативно природно решение да се излекуваме от диабет или да намалим дозата лекарство?

Да има такова решение. И то е да помогнем на организма да стартира програмата си за самолечение и възстановяване, като създадем необходимите условия в него с добра храна и вода.

В ЦЕНТЪРА ЗА ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА СМЕ РАЗРАБОТИЛИ ДВЕ ТЕРАПEВТИЧНИ ПРОГРАМИ ПРИ ДИАБЕТ

  • Хранителен протокол при диабет втори тип: програма за лечебно хранене в домашни условия и специални упражнения.
  • ПРОГРАМА „ПЛЮС”, ЗА ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ И БИОРЕЗОНАНСНА ТЕРАПИЯ.
  • ВЪЗМОЖНИ СА И ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ СПОРЕД СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПАЦИЕНТА.

Кои са основните стъпки в нашите програми:

  • Детоксикация на паразити, токсини и свободни радикали с биорезонансна терапия или с билки, хранене(сокове) и водородна вода.
  • Възстановяване на микробиома в червата и ензимния баланс в органите и системите на цялото тяло.
  • Възстановяване на храносмилателната система, обмяната на веществата и панкреаса.
  • Обучение за по-нататъшен здравословен начин на живот без диабет.

Защо е нужна детоксикация?

Детоксикацията е най—важния етап от възстановяването на всеки жив организъм, който е живял в неблагоприятна среда – стрес, екология, храна, вода, лекарства и други. Без правилно пълно прочистване на тялото не може да се постигне изцеление на организма! Поради неразумния ни начин на живот, нашите органи и клетки се затлачват с токсини, шлаки, слуз, отделени при обмяната. Тази мръсотия постепенно изсмуква жизнения им ресурс до настъпване на пълна атрофия и дегенерация на клетките на органите. Например при диабет от първи тип – това натрупване на отпадъци е предизвикало имунна реакция на тялото, с цел обезвреждане на тези токсични вещества. Но понеже ние продължаваме да злоупотребяваме с храни, напитки, стрес, това затлачване продължава и все повече клетки са обхванати от токсини, които тялото не успява да неутрализира. Панкреаса се изтощава и става уязвим за токсини и патогени. Все повече клетки се израждат в следствие на интоксикация и свободни радикали, тялото не може да различи своите клетки от вражеските и започва да атакува собствените клетки на панкреаса и го унищожава. Ако се установи на ранен стадий, преди всички клетки да са унищожени има голям шанс за възстановяване, но на късен етап няма такъв. На този етап можем да работим за намаляване на дозите инсулин с цел запазване здравето на другите органи и подобряване на качеството на живот. С нашият хранителен протокол при диабет ( индивидуална хранителна програма) ще се възпрепятстват късните дегенеративни заболявания при диабета, като сърдечно-съдови, зрение, нервна дегенерация и други.

Доказано е , че повечето заболели от диабет 1 са захранени и са консумирали редовно прясно мляко от ранна детска възраст. Също пропускане изграждането на здрав микробиом (жизнена система от милиони бактерии, които се намират в червата, устата, носа, белите дробове и са отговорни за здравословното ни състояние) в червата след раждане. Доказано е че деца родени секцио имат 50% по-голям риск от заболяване диабет първи тип още в ранна детска възраст. Причина за това е, че детето не е поело от влагалищната флора, ацедофилни бактерии, които са в основата на изграждане на собствен микробиом. За деца родени секцио се препоръчва прием на живи пробиотични концентрати веднага след раждане, с цел заселване на червата с полезна микрофлора. В противен случай там се настаняват болнични болестотворни бактерии.

Друга основна причина за диабет от първи тип, е ранното включване в хранителната диета на млечни и месни храни при децата.

При диабет втори тип, няма атрофия или е в начален стадий и затова можем да възстановим клетките на панкреаса и естественото здраве на организма.

Има едно единствено заболяване. Заболяване на цялото тяло. Всеки организъм има по-силни и по-слаби места. На един е панкреаса, на друг, сърце, на трети дебело черво и т.н. Така си създаваме илюзията, че има много заболявания.