Какво е дисбактериоза и връзката и с коликите?

Чревната дисбактериоза представлява нарушение на баланса между здравата и патогенната микрофлора на червата, което води до нарушение на нормалната работа на храносмилателната система. В здравите черва полезната микрофлора, преобладава, но под влиянието на неблагоприятните фактори (вътреболнични инфекции, лечение с антибиотици) това съотношение може да се промени в полза на болестотворните микроорганизми.

Неизграждането на полезна чревна микрофлора или нарушена микрофлора първите месеци от живота на бебето е основната причина за колики и запек при новородените.

Как се формира микрофлората в червата?

До самото си раждане бебето се намира в стерилна среда, неговите черва не съдържат микроорганизми. За първи път бебето има възможност да поеме полезни ацидофилни бактерии в момента на раждането си, когато преминава през родовия канал, ако то е по естествен начин. Така става първото заселване на полезните микроорганизми в червата.

След раждането микрофлората се попълва при първия контакт с околния свят и първото сучене от гърдите на майката, с което бебето получава глътка от ценната коластра. Тя съдържа огромно количество полезни вещества, които оказват благоприятно влияние върху формирането на нормалната микрофлора в червата.

Коластрата стимулира растежа на полезните ацидофилни и бифидобактерии и създава условия за тяхното развитие и размножаване. В коластрата има голямо количество имуноглобулини, които осигуряват формирането на устойчив имунитет в червата. Поради тази причини, през първата седмица от живота си бебето може да развие транзитна дисбактериоза, която се характеризира с колики в стомаха, повръщане и появата на воднисти изпражнения със зеленикав цвят и слуз.

През следващите 3-5 дни червата на бебето продължават да се колонизират от различни бактерии от околната среда, сред които има и патогенни микроорганизми. След няколко дни обаче полезните бактерии, получени през първите часове от живота се размножават в достатъчно количество и изблъскват патогенните микроорганизми. Изпражненията на бебето се нормализират, повръщането намалява. Окончателно стабилизиране на микрофлората става към края на първия месец от живота на бебето.

Това е нормалния процес при раждане по естествен път от майката с нормална микрофлора на влагалището и кърмене.

Когато обаче бебето е родено с цезарово сечение, то няма възможност да засели чревната си флора по естествен път и развива дисбактериоза. Тогава е наложително още след раждането да се даде на новороденото живи ацидофилни бактерии за колонизиране на червата и поставяне на основа на здравословен микробиом в тялото на детето.

Причини за дисбактериоза при новородените.

Развитието на първичната дисбактериоза може да се предизвика от раждане по неестествен начин /чрез цезарово сечение/, отказ от кърмене, преминаване към адаптирано мляко до 1 месец след раждането, приемането на хормонални средства или антибиотици от страна на майката.

Появата на вторичната дисбактериоза на червата при кърмачетата се предизвиква от инфекции и възпалителни процеси в червата, лечение с антибиотици, недостатъчно производство на храносмилателни ензими, физиологична незрялост, неправилно хранене, заразяване с паразити или болестотворни бактерии, които унищожават полезната микрофлора на червата, родилни травми, инфекции, мастит при кърмачката. Много честа причина за дисбактериозата при бебетата е заразяването със златист стафилокок, който силно разрушава полезната микрофлора.

При антибиотично лечение обичайно срещан страничен ефект е развитието на вторична дисбактериоза, тъй като заедно с патогенната микрофлора се унищожава и полезната.

Симптоми на заболяването

Първият симптом на дисбактериозата при кърмачето е нарушаването на дефекацията. Тя може да бъде честа и обилна или напротив, изпразването на червата става трудно и болезнено. Външния вид на изпражненията се променя, те стават течни и пенливи или подобни на каша, с наличието на непреработени бучки храна. Могат да станат зеленикави, в тях да се появи слуз, да придобият кисела или гнилостна миризма. След хранене при бебето се появява къркорене в стомаха, подуване, болезнени колики, то става неспокойно, лошо спи и много плаче. По време на интервалите между храненията бебето често повръща, може да има неприятна миризма от устата.

Поради нарушеното абсорбиране в червата, храната не се преработва изцяло и се появяват признаци на интоксикация във вид на алергични обриви по кожата. При по-слабите деца дисбактериозата може да се съпровожда със симптоми на анемия, недостиг на витамини, в устната кухина често се появява кандидоза.

Профилактика на дисбактериозата при бебетата

Препоръчва се профилактиката на дисбактериозата да започне още преди раждането на бебето. Бъдещата майка трябва да излекува всички заболявания на женската полова система, включително вагиналната бактериоза. При нормалното раждане на бебето, ако влагалището на майката съдържа полезните ацидофилни бактерии, то и бебето няма да има дисбактериоза и ще е здраво. При раждане с цезарово сечение бебето задължително трябва да получи в първите дни на живота си живи пробиотични бактерии, за да се стартира работата на храносмилателната му система, а впоследствие и на имунната, които са определящи за здравето му и в бъдеще.

Как се лекува дисбактериоза?

Единственият природосъобразен начин е чрез заселване на правилните живи бактерии в червата на детето така, както Природата ни е създала. Това е разликата с останалите методи, които само облекчават симптомите, докато живите пробиотични бактерии решават проблема – отстраняват дисбактериозата.

Приложение на течни бактериални концентрати/пробиотици от серията НАРИНÉ при бебешки колики и запек.

Предимството на течната форма на пробиотиците с живи бактерии и къс срок на годност е, че бактериите са размножени в лабораторни условия в подходяща хранителна среда с подходяща киселинност и на подходяща температура до концентрация над 10 000 000 в 1 куб. см., след което са охладени до температурата на съхранение. Достатъчно е затоплянето им до стайна температура, за да стане тяхната активност максимална в момента на тяхното приемане. Бактериите започват да действат веднага след въвеждането им в човешкия организъм.

Срокът на годност е 4 месеца, защото това е максималната продължителност на живота на живите бактерии, и то при хладилно съхранение 2-6 градуса. Всеки продукт с по-дълъг срок на годност означава, че бактериите не са живи, а са условно живи и за да се съживят, се изискват условия, които липсват в агресивната среда на стомаха.

За постигане на максимално ефективни резултати се препоръчва редуването на двата пробиотика НАРИНЕ БЕЙБИ ЕСЕНШЪЛ и НАРИНЕ БЕЙБИ МАКСИМУМ.

Пробиотик НАРИНЕ БЕЙБИ ЕСЕНШЪЛ е течен ацидофилен концентрат, който съдържа живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus щам n.v Ep317/402 Нарине и техните метаболити. С тази бактерия хората се раждат, тя е важна част от полезната микрофлора на дебелото черво и влагалището.

Пробиотик НАРИНЕ БЕЙБИ МАКСИМУМ е течен бактериален концентрат, който съдържа високоефективна комбинация от 12 вида живи пробиотични бактерии- 12 вида живи пробиотични бактерии: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium Breve и техни метаболити, хранителна среда, дестилирана вода, захароза.