Как да се помогне на един човек да се откаже от пушенето?

Когато четете този текст, по света умират от тютюнопушене няколко десетки души. Може би това ще бъде някой от вашето семейство или колеги, при които зависимостта от никотина се обажда на всеки половин час, за да пушат. Кандидати от 3 милионна армия умират всяка година от тютюна. Ако нищо не се прави, броят на армията след 20 години може да нарасне до 10 милиона души. Вашите близки и колеги, вероятно и вие също рискувате.

Моля да погледнете живота си. Взехте ли един ден съзнателно решение, че в определени моменти от живота, няма да бъдете в състояние да получите удоволствие от обяд или среща с приятели, без цигара? Или не можете да се концентрирате и да се справите със стреса без цигари? На какъв етап от живота сте решили, че имате нужда от една цигара, не само за светски срещи, но е необходимо да ги има в джоба ви през цялото време, или ще се чувствате несигурни и дори може да изпаднете в паника?

Боите се, че пътят към свободата-без цигара, трябва да мине през един безкрайно дълъг период на страдания, лишения и неудовлетворени желания. Страхът, че никога няма да бъдем в състояние да се концентрираме, за да се справим със стреса или да бъдем уверени в себе си. Но най-вече ни е страх, че ще се превърнем в роби завинаги и никога няма да се освободим напълно, като прекараме остатъка от живота си, мечтаейки за случайна цигара. Ако опитате да приложите само традиционни начини за отказване на цигарите, и преминете през цялата болка от това, което се нарича “метода на воля”, вие не само ще попаднете под влиянието на този страх, но също така поради него никога няма да бъдете в състояние да се откажете от пушенето.

Ако се страхувате, вие се чувствате объркани или чувствате, че сега не е моментът да се откажете от пушенето – позволете ни да ви уверим, че страх не може да се отстранява с помощта на цигари. В края на краищата, вие не сте решили да попаднете в капана на никотина? Но като всички капани, той е разположена така, че да не може да се измъкнете от него. Запитайте се: когато, като експеримент светва първата ви цигара, вие решен ли сте да станете пушач в целия период от време, който пушите? Така че, кога да се откажат? Утре? През следващата година? Спрете да лъжете себе си! Капанът е проектиран така, че да останете в него за цял живот. Какво мислите, за какво друго, защо всички други пушачи не се откажат от пушенето, преди то да ги убие?

Мнозинството от пушачите мислят, че пушенето е просто навик. Това не е истинско обяснение, но ако не се вземат под внимание всички обичайни рационални обяснения на това, изглежда единствения останал. За съжаление, тази идея е нелогична. През целия си живот ние редовно променяме навиците, въпреки че някои от тях ни донасят повече удоволствие. Ние вярваме, че пушенето е навик и е много трудно да се откаже. Но дали това е наистина толкова трудно? Във Великобритания карате от лявата страна на пътя. Въпреки това, в Европа или в Америка, ние веднага се отърваваме от този навик, без някакви специфични проблеми. Твърдението, че е трудно да се отървете от навиците е чиста измама. В действителност, всеки ден ние може да се отървем от придобитите навици.

Така че защо ние вярваме, че е трудно да се прекъсне навика, който има ужасен вкус и мирис, убива ни, ако всичко което се изисква от нас е – да спрем да правим това?

Отговорът е прост: пушенето – не е навик, това е – никотиновата зависимост!

Това е единственият наркотик в природата, който не ви позволява да достигнете целта си. И като всеки друг пушач, вие сте привлечени в най-страшния и хитър капан, който е изобретил човека и природата. Но планетата не е майка за този, независимо дали е пушач или непушач, който харесва идеята за пушене на децата му.

Момчетата започват да пушат, защото те искат да изглеждат “яко”, имитирайки героите. Момичето иска да изглежда модерно и изискано. По времето, когато момчетата ще се научат да изглеждат “готино”, а момичетата – с богат опит, те ще съжаляват, че са за започнали тютюнопушенето.

Но капанът е проектирана така, че ние се опитваме да се откажем от пушенето само когато изпитваме много стрес свързан със здравето или при липсата на пари и след няколко дни на изтезания, стигате до решението, че сте избрали грешното време: трябва да изчакате, за момента, когато няма да има стрес. Веднага след като тази мисъл минава през ума, причината да се откажете от пушенето напълно изчезва. Очевидно е, че такова време никога няма да дойде – ние знаем, че животът има тенденция да става все по-напрегнат. Животът на един пушач автоматично става такъв, защото тютюнът не ви дава възможност да се отпуснете и да се освободите от стреса. Всичко е точно обратното: в действителност, пушенето води до факта, че се чувстваш все по-нервен и напрегнат.

Но вие може да откриете, че отказването от цигарите е лесно, всеки може, но първо трябва да обмислите всички факти. Един от тях е, че вие ​​сте достатъчно наясно с опасностите от тютюнопушенето. Ако това знание би ви спряло да пушите, отдавна да сте спрели. Разбирането на причините, за отказване на цигарите ни изглежда много трудно. За да отговорим на този въпрос е необходимо да се установят истинските причини, поради които ние все още пушим.

Ние всички започваме да пушим от глупост, например на парти, но когато чувстваме, че започваме да свикваме – защо продължаваме да пушим? Нито един постоянен пушач не знае защо той пуши. Ако зададем този въпрос на хиляди пушачи разнообразието от получените отговори ще е безкрайно.

В дълбините на сърцата си всички пушачи разберат, че те са глупаци. Преди да станат зависими от пушенето, те знаят, че нямат ни най-малка нужда да пушат. Повечето от тях може да си спомнят отвратителния вкус на първата си цигара. Те са разумни, рационални хора и знаят, че са подложили на огромен риск здравето си. Ето защо, за да оправдаят своите навици, те трябва да имат рационално обяснение.

Но истинската причина защо пушачите продължават да пушат е никотиновата зависимост.

Тази безцветна, мазна субстанция намерена в тютюна предизвиква зависимост. Всяко вдишване на цигара осигурява светлина на мозъка чрез малка доза никотин, който действа по-бързо, отколкото, например, дозата на хероин, независимо че той влиза във вената.Никотинът е бързо действащ наркотик, нивото му в кръвта пада до около половината в рамките на 30 минути, до около една четвърт от един час след пушенето на цигари. Това обяснява защо, средно, пушачи пушат двадесет цигари на ден. Липсата на никотин е подобна на остър глад.

Когато пушим, ние мислим, че това е просто “придобит навик.” Повечето пушачи изпитват ужас от едно лекарство, а в действителност са пристрастени към наркотиците. За щастие, никотинът е лесен да се откаже, но първо трябва да се признае, че те са се пристрастили.

Нашето тяло е най-сложен обект в света. Ако предположим, че ние трябва да пушим, освен зрението, размножаване, кръвоносната система или мозъка щеще да ни се даде някои филтър устройство за предотвратяване на отровата да навлиза в тялото ни, или дори някои димни тръби. В действителност, нашите тела са снабдени с надеждни сигнални устройства във формата на кашлица, виене на свят, гадене, и така нататък. Цигарите не подобряват вкуса на храната – те го унищожават. Те развалят вкуса и обонянието. Но въпреки това пушачите пушат не защото обичат да се пуши. Те пушат, защото без него се чувстват нещастни.

Тъй като много от нас започват да пушат по време на парти, когато сме млади и срамежливи, тогава ние започваме да вярваме, че не можем да получим удоволствие от общуването с приятелите си без тютюнопушене. Пълна глупост! Тютюна само отнема самочувствието Ви. Защото пушачът не знае, че дъхът му е като миризмата на стар пепелник, това не го притеснява. И не може да го спре.

Но вие можете да получите невероятни ползи от спирането му. Когато пушачите размишляват дали да се откажат от пушенето, те са склонни да се фокусират върху здравето, парите и публично осъждане. Това несъмнено са важни и добре обосновани въпроси, но най-големите ползи от спиране на тютюнопушенето са психологически: Връщане на кураж и самочувствие.

Вие можете да се радвате на живота като един щастлив непушач. За да се гарантира успеха ви :

Не забравяйте, че вие ​​не сте искали да бъдете пушач преди запалване на първата цигара.

Имайте предвид, че концепцията за “само една цигара” – не съществува.

При никакви обстоятелства не поставяйте под въпрос решението си никога да не се пуши. Вие знаете, че това е правилното решение.

Знаейки, че пушенето не е просто навик, а пристрастяване към никотина , трябва да го признаете първо пред себе си и хората, които искат да ви помогнат да се откажете от пушенето.

За да възвърнете вашето първоначално състояние на тялото преди запалването на първата цигара, може да си помогнете и като използвате методите на алтернативната медицина: прочистване на тялото от паразити и токсини. Може да използвате детоксикация, която представлява естествено или стимулирано извеждане на токсини от тялото. Чрез нея ние постепенно успяваме да отстраним и паразитите живеещи в нас и да възвърнем първоначалното състояние на нашия организъм, нали помните-това състояние преди запалването на първата цигара.Това е една от съществените причини да се изведат токсините от тялото. Естественото извеждане се осъществява от черния дроб, бъбреци, черва, кожа, бели дробове. Стимулираното извеждане е когато тялото не успява само да изведе токсините и то се осъществява чрез приемане на химически или природни продукти, чрез йонна детоксикация, чрез биорезонансна терапия.

Пак ви напомняме – не забравяйте, че вие ​​не сте искали да бъдете пушач преди запалване на първата цигара. Ако искате да се превърнете в непушач бързо и лесно помогнете си сами признавайки зависимостта си от никотина и дайте възможност на хората, които искат да ви помогнат да направят това, но не и без ваша помощ.

УСПЕХ!