Всичко за лечебното масло от черен кимион

Етеричното масло се получава от семената на черния кимион посредством студено пресоване. Полученото масло има тонизиращо, подобряващо мозъчната дейност действие. Маслото от черен кимион успокоява нервната система, подобрява процеса на преработване на храната и повишава апетита. То влияе на процеса на ферментация в стомаха, затова прави дишането по-леко. Това масло увеличава уринирането и премахва токсините от тялото. В допълнение, маслото от кимион се използва при настинки, има и отхрачващо свойство. Маслото от кимион се използва както външно, така и вътрешно. Вътрешно, то се използва при различни заболявания, включително болки по време на месечния цикъл, а външно с него се взимат вани и се правят масажи при бронхит и проблеми с пикочните пътища.

Масло от черен кимион

За маслото от черен кимион в “Здравето Oтблизо” по БНТ1

Маслото от семена на черен кимион е 100% натурален продукт с автентично качество и вековни традиции за използването му. Той е особено ценен от ценителите на народната медицина, благодарение на уникалните му лечебни свойства, обусловени от хармонично балансиран състав. Маслото се характеризира с богат пикантен аромат и леко горчив вкус, но се смята, че колкото е по-горчиво, толкова по-голям ще бъде ефектът от прилагането му.

Извличането на маслото чрез студено пресоване на семената, позволява пълно запазване на всички лечебни свойства на този уникален природен продукт. Маслото от черен кимион не принадлежи към лекарствените продукти, въпреки че помага на човешкото тяло да устои на различни видове заболявания.

Масло от черен кимион не се препоръчва да се използва  от бременни жени и деца  до 3 г.

7 най-съществени ползи от маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион допринася за здравето ни по много начини, но седемте най-важни от тях (за които има достатъчно информация и доказателства в научната литература) са способността му да помага за предотвратяване на рак, проблеми с черния дроб, диабет, затлъстяване, косопад, кожни заболявания и инфекции като МРС. Прочетете за седемте съществени положителни ефекта на маслото от черен кимион при:

Хърватски учени изследвали антитуморната активност на тимохинон и тимохидрохинон в мишки и откриват, че двата фитохимикала, съдръжащи се в маслото от черен кимион, могат да доведат до 52% понижение на туморните клетки. Тъй като маслото е богато и на двата химикала, то може да помогне за лечението или още по-добре – предотвратяването на рака чрез различни механизми.

В неотдавнашно проучване учените откриха, че маслото от черен кимион допринася за функционирането на черния дроб и помага за предотвратяването както на увреждания, така и на заболявания. За тези, които са се борили с лоша чернодробна функция поради нежелани лекарствени реакции, консумация на алкохол или заболяване, черно масло от семена може значително да ускори лечебния процес.

Изследователи от Индийския съвет по медицински изследвания подчертават, че черно масло от семена “причинява постепенно частично възстановяване на панкреатичните бета-клетки, увеличава намалелите концентрации на серумен инсулин и намалява повишената серумна глюкоза (статия публикувана в “Journal of Endocrinology and Metabolism”). Всъщност това е сериозна новина, тъй като маслото от черен кимион е едно от малкото вещества на планетата, което може да помогне за предотвратяване както на диабет тип 1, така и на тип 2.

Черният кимион е чудесно противовъзпалително средство. Намалявайки серумната глюкоза, той помага на хората да свалят излишните килограми по същия начин, по който помага на диабетиците. По-конкретно, маслото от черен кимион спира процесите по увеличаване на теглото, като досега е помогнало на милиони да се справят с наднорменото си тегло.

Може би една от най-странните ползи на маслото от чернен кимион е невероятната му способност да помогне за предотвратяване на косопада. Засега няма медицинска обосновка за причината на това явление, но не е много трудно да припишем заслугите на мощните му антиоксидантни и антимикробни свойства.

Меланинът са група пегментни вещества, които се произвеждат в ретината и епидермиса, като широкото разбиране за тях е, че са главният химикал, който дава цвят на очите и кожата ни. Друго съществено значение е, че той предпазва кожата. Известен с подбудителния си ефект към меланогенеза, маслото от черен кимион има лечебни и подхранващи свойства върху кожата.

Пакистанските учени са тествали няколко щама на МРС и са открили, че всеки от тях е чувствителен към Nigella Sativa, доказвайки, че маслото от черен кимион може да помогне да се забави или спре разпространението на МРС.

Полезните свойства на маслото от черен кимион

Съвременните изследвания показаха, че маслото от черен кимион има много полезни свойства, което го откроява сред маслата от други растения. То нормализира работата на стомашно – чревния тракт, активира имунната система, способства за укрепването и растежа на косата, възстановява първоначалния им цвят. Маслото унищожава някои болестотворни бактерии, понижава нивото на холестерина в кръвта, оказва жлъчегонно действие. Този мощен антиоксидант, способства за активното извеждане на свободните радикали от организма на човека.

Маслото може да се употребява за профилактични цели и като общо укрепващо средство. То действа леко и деликатно. Ако в течение на деня се изпива дори една чаена лъжичка масло, тази полезна добавка е способна да нормализира обмена на веществата в организма на човека и да повиши неговите защитни сили. Ползата на маслото от черен кимион няколко пъти е била доказана с научни изследвания, и много хора знаят за нея от собствен опит.

Употреба на масло от черен кимион

Масло от черен кимионЧерния кимион вече повече от 3000г. се култивира в страните от Изтока, и точно толкова време човека използва маслото на това уникално растение за лечение на различни заболявания. Още знаменитите лечители Хипократ и Диоскорид споменават в своите медицински трактати за неговите удивителни лечебни свойства. По уверение на Авицена, маслото от черен кимион способства за повишаване на жизнената енергия на човека, помагайки да се преодолява умората и преумората.

Според съвременните учени маслото активно стимулира производството на костен мозък и има положителен ефект върху работата на тимусната жлеза, което е много важно за нормализирането на имунитета на човека. То също така се явява превъзходно профилактично средство за предотвратяване появата на рак на кръвта.

В маслото от черен кимион се съдържат хормони, помагащи при безплодие и способстващи повишението на потентността. Използва се при метеоризъм, диария и други нарушения на стомашно-чревния тракт, улеснява дишането при бронхиална астма и запушен нос, лекува кашлица при ОРВИ и грип.

Това е едно от малкото натурални масла, които са идеални за лечение на мазна кожа и лесно се справят с образуването на акне, разширени и замърсени пори. Помага при гъбични инфекции, различни кожни заболявания и алергии.

Как да приемаме масло от черен кимион?

За профилактика и лечебни цели, за повишаване на имунитета маслото от черен кимион се препоръчва да се приема по следния начин:

 • За деца (над 6г.) – половин чаена лъжичка на ден;
 • За възрастни – 2 пъти на ден: сутрин на гладно една чаена лъжичка и вечер една.

Маслото се препоръчва да се приема на гладно 15-20 минути преди ядене. Изпива се половин чаена чаша вода, в която може да бъде разтворена супена лъжица мед или половин чаена чаша морковен сок. Продължителността на курса обикновено е 3–4 месеца. Курса може да се  повтори след прекъсване от 2 месеца.

Хипертониците могат да използват следната смес: 100мл. масло от черен кимион, сока от един лимон и мед се смесват и се взима всяка сутрин и вечер на гладно по 1 супена лъжица. Сместа задължително се съхранява в хладилника.

Маслото от черен кимион “Боталайф” се добива от растението Nigella Sativa, чрез студено пресоване на специално селектирани без ГМО семена на черен кимион от Египет и изтока.

Масло от черен кимион се ползва от от всички лечители в древността и от египетските фараони, както и в древен Рим, Близкия и Среден Изток. Затова се нарича “маслото на фараоните”, “черното злато на фараоните”, в ръкописи за него се пише “Лекува всичко освен смъртта“.

Противопоказания при употреба на масло от черен кимион

Независимо от това, че черния кимион е едно от най – ефективните лекарствени растения има някои противопоказания. Семена от черен кимион не е желателно да се приемат по време на бременност, защото те съдържат хормони, които могат да предизвикат раждане. Може да има и индивидуална непоносимост към растението. Категорично се забранява употребата на черен кимион от хора, които са реципиенти на някои органи.

При употреба на черен кимион в козметични продукти в редки случаи е възможно да се получи обрив. В такъв случай трябва да прекратите употребата му и да се консултирате с лекар.

Черният кимион произлиза от Южна и Югозападна Азия. Днес се среща в Европа, Югозападна Азия, Източна Африка, страните от бившия Съветски съюз и в субтропичния пояс, простиращ се от Мароко до северната част на Индия и Бангладеш. Понякога се открива и в Северна Африка.

Растението обикновено достига около 20-30 см височина, но се среща и до 90 см височина (прочетете още).

Листата са фино назъбени, линеарни (продълговати, еднакво широки по цялата дължина, но не нишковидни), леко заострени в края.

Цветчетата са нежни, деликатни, обикновено оцветени в бледо синьо или бяло, като се срещат разновидности с жълти, розови и бледо лилави цветчета. Имат по пет до десет венчелистчета, изцяло разделени едно от друго. Венчелистчетата са изцяло извити надолу, откривайки изцяло многобройните тичинки и близалцето.

Цъфтежът се наблюдава през лятото.

Плодът на черният кимион представлява голяма и издута капсула, която се състои от три до седем обединени шушулки, всеки от които съдържа многобройни семена.

След като презреят и бъдат събрани, плодчетата се поставят в хартиена торбичка до пълното им изсъхване. След това пликът се стрива с ръце, за да се отронят семенцата.

Семената са черни, с триъгълна форма, като много наподобяват тези на слънчогледа. Те са изключително ароматни, като миризмата им наподобява индийско орехче.

След пълното им изсъхване, семенцата на черния кимион се съхраняват в херметически затворени, стъклени съдове.

Историята на черния кимион датира от незапомнени времена. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, датиращи от мезолита и неолита, поради това се смята,че черния кимион е бил използван още от преди 8000г. Сред вещите на Тутанкамон египтологът Хауърд Картър открива масло от черен кимион. Нефертити е използвала черния кимион за да запази своята красота и младост. Дори в Стария завет се споменава за важността на черния кимион и се описва начина на добиване на маслото. Римляните, които ценели важността на растението, го наричали гръцки кореандър. Те са пекли хляб със семена от черен кимион, навярно знаейки за неговото газогонно действие, и са го яли на края на яденето. Древногръцкия лекар Диоскоридис използвал маслото от черен кимион като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Черният кимион е бил много ценен в Арабия. Приписвали са му способността да подобява зрението, да придава свежест на дъха, да предпазва от загуба на любим човек. В Индия са го използвали при произвоството на сапун.

Черния имион е бил най – популярната подправка през Средновековието. Присъствал е в ястията от немската и австрийската кухня. Дори влиза в състава на попуярния немски ликьор „Kummel”.

Сведенията от древността сочат, че черния кимион бил много ценен и употребяван в миналото. Той е един от основните претенденти за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

Маслото от черен кимион съдържа 100 активни компонента. Богато е на мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, тиамин, каротин и други. В състава на маслото влиза голямо количество полиненаситени мастни киселини, крайно необходими за профилактика и лечение на много болести. По мнение на История на черния кимион

Историята на черния кимион датира от незапомнени времена. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, датиращи от мезолита и неолита, поради това се смята,че черния кимион е бил използван още от преди 8000г. Сред вещите на Тутанкамон египтологът Хауърд Картър открива масло от черен кимион. Нефертити е използвала черния кимион за да запази своята красота и младост. Дори в Стария завет се споменава за важността на черния кимион и се описва начина на добиване на маслото. Римляните, които ценели важността на растението, го наричали гръцки кореандър. Те са пекли хляб със семена от черен кимион, навярно знаейки за неговото газогонно действие, и са го яли на края на яденето. Древногръцкия лекар Диоскоридис използвал маслото от черен кимион като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Черният кимион е бил много ценен в Арабия. Приписвали са му способността да подобява зрението, да придава свежест на дъха, да предпазва от загуба на любим човек. В Индия са го използвали при произвоството на сапун.

Черния имион е бил най – популярната подправка през Средновековието. Присъствал е в ястията от немската и австрийската кухня. Дори влиза в състава на попуярния немски ликьор „Kummel”.

Сведенията от древността сочат, че черния кимион бил много ценен и употребяван в миналото. Той е един от основните претенденти за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

специалистите, подобни киселини в такова процентно съотношение се съдържат само в морските продукти. Освен това, в маслото присъстват витамини A, E и D, бета-каротин, калций, фосфор, желязо, мед и други макро- и микроелементи, способстващи за нормализиране на функциите на всички системи в организма на човека. В маслото се съдържат и фосфолипиди, аминокиселини (даже и аргинин), флавоноиди, моно- и полизахариди, фитостероли, алкалоиди, дъбилни вещества, сапонини, ензими, етерични масла (до 1,4 %).

 • тимохинон (анестетик, аналгатик и антиоксидант) – (30% -48%);
 • тимол (с мощни антимикробни свойства);
 • тимохидрохинон;
 • дитимохинон;
 • ρ-цимен (7% -15%);
 • карвакрол (6% -12%);
 • 4-терпинеол (2% -7%);
 • транс-анетол (1% -4%) – в ниски дози има естрогенно действие, а във високи – цитотоксично;
 • α-пинен;
 • мегалон;
 • нигелон (антихистамин);
 • алфа-хедерин (водноразтворим сапунин с установено химиотерапевтично и имуностимулиращо действие);
 • мелантин (сапониноподобно вещество);
 • ненаситени мастни киселини, главно конюгирана линолова киселина (50-60% от общото съдържание на ненаситени мазнини) и олеинова киселина (20%);
 • наситени мастни киселини (палмитинова, стеаринова киселина) в размер по-малко от 30% от общото съдържание на мазнини;
 • стероли: α-ситостерол е основен стерол (около 44% до 54%) и стигмастерол (6.57-20.92% от общия размер на стеролите);
 • витамини и минерали: ниацин (витамин В3), фолиева киселина, цинк, калций, тиамин (витамин В1), желязо, каротин, селен, магнезий, витамин В6, мед, лутеин, каротин, калий, витамин С, витамин А, витамин Е, рибофлавин и манган.

Полезни статии в нашия блог

 • Масло от черен кимион

Масло от черен кимион: ползи и приложения

10 април, 2019|Коментарите са изключени за Масло от черен кимион: ползи и приложения

Масло от черен кимион се използва от източната медицина от хиляди години. Днес то е признато и от съвременните експерти! В хода на изследванията са доказани благоприятните ефекти на маслото от черен кимион върху [...]

 • Семена от черен кимион

Полезните свойства на черния кимион

29 март, 2018|Коментарите са изключени за Полезните свойства на черния кимион

Черния кимион може да наречем универсално лекарство, защото притежава целебни свойства и е способен положително да въздейства на различни биологични процеси в организма. Черния кимион прави следните действия: Укрепва имунитета. Сваля възпаленията. Унищожава много, [...]

 • Черен кимион

7 най-съществени ползи от маслото от черен кимион

23 март, 2018|Коментарите са изключени за 7 най-съществени ползи от маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион допринася за здравето ни по много начини, но седемте най-важни от тях (за които има достатъчно информация и доказателства в научната литература) са способността му да помага за предотвратяване на [...]

 • Черен кимион

Лечение с масло от черен кимион

22 март, 2018|Коментарите са изключени за Лечение с масло от черен кимион

Като лекарствено средство черния кимион се използва повече от 3000г. Започва от 1959г. различни изследователски институти провеждат изследвания на полезните свойства на това растение. Черният кимион е почти незаменим натурален продукт за нашето здраве, [...]

 • Черен кимион

Използване на масло от черен кимион при различни проблеми със здравето

21 март, 2018|Коментарите са изключени за Използване на масло от черен кимион при различни проблеми със здравето

Черния кимион се приема при пневмонии, бронхиална астма, туберкулоза и аденом на простата. Растението често се препоръчва при простуда като средства за разтриване на гърдите, при наличие на кожни паразити, за кърлежи и други. [...]

 • Отслабване с черен кимион

Масло от черен кимион за отслабване

20 март, 2018|Коментарите са изключени за Масло от черен кимион за отслабване

За поддържане на здравето, красотата и младостта в своето тяло древните гъркини са приемали масло от черен кимион. В наши дни това масло се използва с голяма популярност сред желаещите да отслабнат. За постигане [...]

 • Свежи продукти за трапезата

Хранене при онкологични заболявания

31 януари, 2018|Коментарите са изключени за Хранене при онкологични заболявания

Важни препоръки от практиката на специалиста натуропат Правилното хранене при онкологични заболявания е ключът към трайна ремисия! Храненето при рак се различава съществено от традиционното ежедневно хранене. Лечението на онкологични заболявания е съпроводено с агресивни [...]

 • Масло от черен кимион

Масло от черен кимион – произход, полза и действие

15 януари, 2018|Коментарите са изключени за Масло от черен кимион – произход, полза и действие

Произход  Маслото от черен кимион се ползва от от всички лечители в древността и от египетските фараони, както и в древен Рим, Близкия и Среден Изток. Затова се нарича "маслото на фараоните", "черното злато на фараоните", в ръкописи за [...]

 • Сок от лимон, цвекло и морков

Хранене при рак – важни препоръки

8 януари, 2018|Коментарите са изключени за Хранене при рак – важни препоръки

Важни препоръки от практиката на специалиста натуропат Храненето при рак се отличава съществено от традиционното ежедневно хранене. Лечението на рак е съпроводено с агресивни терапии, увреждащи храносмилателната система, до пълна стерилизация на полезната микрофлора в [...]