Преди да се пристъпи към лечение на акнето, е важно да се определят причините, довели до неговата поява. За всеки отделен индивид, причината, породила акнето, може да бъде съвсем различна. Това налага да се прилага индивидуален подход към всеки страдащ от акне.

Съществуват различни методи и средства, които могат да се прилагат за лечение на акне. Кой метод и кое средство да се използва зависи от степента на заболяването и спецификата на всеки отделен човек. Като цяло за лечение на акне могат да се прилагат: лекарства против акне, козметични продукти, алтернативна медицина, здравословно хранене, хигиенни навици, чист въздух, физически упражнения и други.

За да се намали акнето, не трябва да се приемат следните храни:

 • Шоколад, сладкиши, вафли
 • Пица, снакс, чипс
 • Прясно мляко, сметана, масло
 • Мазно свинско, овче и агнешко месо
 • Бял хляб
 • Газирани напитки
 • Алкохол

Необходимо е да се увеличи приемът на зеленчуци и плодове. Дневно трябва да се пият около 2 литра вода.

Лечение на акне с етерични масла

Много от козметичните и други препарати са разработени за лечение на акне, но има още един абсолютно естествен продукт, ефективен за отърваване от акне – това са етерични масла.

Какво е предимството на тези масла от други агенти? Е, първо, разбира се, в тяхната 100% естественост, и второ, етеричните масла действат не само върху повърхността на кожата, но и проникват дълбоко в най-дълбоките й слоеве. Е, на трето място, резултатът от прилагането им обикновено не ви кара да чакате, така че етеричните масла могат безопасно да бъдат поставени в списъка на някои от най-добрите акне средства.

Това е списък на етерични масла, които помагат при лечението на акне:
– масло от чаено дърво;
– маслото от розмарин;
– масло от карамфил;
– масло от кайсиеви ядки;
– масло от жълт кантарион;
– масло от лимон;

Разбира се, има и много други етерични масла, които могат да помогнат при избавянето от акне, черни точки и петна.
Етеричните масла не трябва да се нанасят върху кожата в чист вид. Единствения начин за употреба на чисто етерично масло е да се нанася само върху пъпчицата с клечка за уши, без да се засяга кожата наоколо.

За да не се притеснявате за своята кожа, най – добре е да използвате някоя от рецептите дадени по долу.

Етеричните масла се смесват с базово масло или някаква основа и след това се употребяват за лечение, намазване или обтиране на кожата.

Маслото от кайсиеви ядки притежава противовъзпалителен ефект и е добро базово масло. То също спомага за избавянето от акне. Друго масло, което може да използвате като базово и помага за лечение на акне е масло от черен кимион, но то не се препоръчва да се нанася върху кожата в чист вид, заради неговото силно действие.

В рецептите ние ще слагаме за базово масло 1 супена лъжица масло от кайсиеви ядки или смес от 1 супена лъжица масло от кайсиеви ядки и 1 чаена лъжичка масло от черен кимион.

Рецепти

 • Най – простата рецепта е към една супена лъжица базово масло да се добавят 5 капки масло от чаено дърво или каквото и да е масло от тези, които го има по – горе в списъка. Получената смес може да се съхранява в стъклен съд в хладилника. Тази смес се употребява за намазване и обтиране на пъпките по лицето няколко пъти на ден.
 • Към една супена лъжица базово масло добавете по 2 капки масло от чаено дърво, жълт кантарион и лимон. Тази смес оказва противовъзпалителен, антибактериален и освен за избавянето от акне, допринася за изчистване, освежаване и изсветляване на кожата на лицето. Желателно е да се нанася всекидневно на засегнатите участъци на кожата 1 час преди сън и да не се измива до сутринта.
 • Ако към базовото масло добавите 3 капки катранено масло от хвойна, 2 капки масло от лимон и 1 капка масло от жълт кантарион ще получите смес, която притежава антибактериално, противовъзпалително, антисептично и стягащо действие. Изчиства и успокоява възпалената кожа, нанася се на проблемните места 2-3 пъти на ден.

Смес за гнойни възпаления по кожата:

Към 2 супена лъжица базово масло добавете 3 капки масло от чаено дърво, 2 капки масло от розмарин и 1 капка масло от портокал. Сместа ще помогне за премахването на гнойните възпаления, ще изчисти порите на лицето, ще нормализира работата на мастните жлези и ще освежи кожата. Нанасяйте ежедневно на засегнатите участъци по 2-3 пъти на ден.

За лечение на акне при мазна кожа може да се използва следващата смес:

Смесете 1 супена лъжица базово масло с 2 капки масло от чаено дърво, 2 капки катранено масло от хвойна, 1 капка масло от лимон и 1 капка масло от жълт кантарион. Тази смес е ефективна за отстраняването на акне и други гнойни възпаления по кожата, помага да се затворят разширените пори по лицето и леко изсветлява кожата. Използва се като лосион по проблемните участъци на кожата няколко пъти на ден.

 • Антисептична смес от етерични масла срещу акне: Към една супена лъжица базово масло добавете 3 капки масло от тамян и 2 капки масло от чаено дърво. Сместа притежава мощен антисептичен и противовъзпалителен ефект, помага за лечението на акне и други гнойни поражения по кожата, намаля подкожната мазнина, свива порите, тонизира и освежава. Ежедневно обтривайте проблемните зони по кожата сутрин и вечер.
 • Противовъзпалителна смес за избавяне от акне: Добавете по 2 капки масло от чаено дърво, розмарин и карамфил към 1 супена лъжица базово масло. Този състав има добро противовъзпалително действие, ефективно премахва раздразненията и зачервяванията по кожата, отстранява гнойните пъпки, подобрява тена на лицето, успокоява и тонизира кожата. Мажете проблемните места по няколко пъти на ден.
 • За да се избавите от акнето може да употребявате следната смес: По 2 капки катранено масло от хвойна, карамфил и розмарин се слагат към една супена лъжица базово масло. Или масло от чаено дърво, салвия и масло от лаврови листа, също по 2 капки към една супена лъжица базово масло. Тези смеси от етерични масла ще подобрят състоянието на проблемната кожа на лицето. Нанасят се по няколко пъти на ден.