Какво е бактериална вагиноза

Наричана още вагинална бактериоза, тя се причислява към групата на т.нар. „ендогенни инфекции”, т.е. възникването й не е свързано с инфектиране от сексуалния партньор. Тя възниква в резултат на промяна на средата на вагината под влияние на различни външни и вътрешни за организма на жената фактори. По биологичната си същност, бактериалната вагиноза е възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикана от анаеробни патогенни бактерии, които обитават тази част от човешкия организъм. Нормално във влагалището трябва около 90% от микрофлората да бъде от млечно-кисели бактерии от вида Lactobacillus acidophilus /ацидофилни бактерии/, които произвеждат млечна киселина и определят неговото киселинно рН. Тази сравнително повишена нормална киселинност потиска развитието на патогенните видове бактерии, които ако се размножат, могат да предизвикат това и много други заболявания.

Причини за развитие

Причината за развитие на бактериалната вагиноза е намаляването на количеството на ацидофилните бактерии във влагалището под критичния минимум по някакви причини, в резултат на което се развиват патогенни бактерии и вземат превес в локалната биоценоза /равновесие между ацидофилните и патогенните бактерии/ във влагалището.

Симптоми на бактериалната вагиноза

Най-често жените с бактериална вагиноза имат едно или повече от следните оплаквания:

 • повишено по количество белезникаво или сивкаво вагинално течение
 • неприятна миризма на секрета от влагалището
 • сърбеж и/или парене във или около влагалището

Течението при жени с бактерилна вагиноза често е белезниаво или сивкаво, млечно на вид, понякога пенесто. Характерна е неприятната му миризма (подобна на риба), която се засилва сред полов контакт или след менструация. Възможно е жените да се оплакват от сърбеж или парене във или около влагалището.

Фактори и рискове

В случай, че бактериалната вагиноза се развива по време на бременност е възможно да доведе до значителни усложнения – преждевременно раждане, повишен риск от инфекция и др. Ето защо навременната диагностика и лечение на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са изключително важни.

Всяка жена може да развие бактериална вагиноза. Съществува комплекс от фактори, които нарушават нормалния баланс /биоценоза/ на влагалището. Такива са:

 • Антибиотично лечение
 • Използване на дамски менструални тампони
 • Инфектиране с друга полово-предавана инфекция – хламидия, микоплазма, уреаплазма, гонорея
 • Използване на хигиенни вагинални душове
 • Вътрематочна спирала като контрацептивен метод

Най-често вагиналната бактериоза е ограничена във влагалището инфекция. Все пак е възможно да се развие инфекция на матката и маточните тръби. Бактериите, предизвикващи бактериалната вагиноза, могат да доведат до развитие и на тазово-възпалителни заболявания, което от своя страна да доведе до стерилитет.

При бременните жени – в резултат на бактериална вагиноза – е възможно да настъпи преждевременно раждане и/или увреждане на плода.

Терапията при партньора е задължителна в случай на оплаквания като зачервяване или сърбеж по члена, парене или болка при уриниране. Препоръчва се провеждане на лечение при мъже, чиито партньорки развиват рецидивираща вагинална бактериоза.

Развитието на бактериална вагиноза често е единствен симптом на успоредно протичаща друга инфекция – например с хламидия, уреаплазма или гонорея. Ето защо при жени, при които се установява относително често бактериална вагиноза, е препоръчително да се направи тест и за съпътстващи полово-предавани инфекции, които сами по себе си могат да са предразполагащ фактор за заболяването.

Лечение на бактериалната вагиноза

Успешното лечение на дисбактериозата и нейните последствия е пряко свързано с възстановяването на микрофлората на влагалището. Създаването във влагалището на правилната биоценоза и благоприятна среда ще доведе до елиминирането на патогенната и условно-патогенната микрофлора, гнилостните и гноеродните бактерии. На практика поради простата причина, че микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, вагиналната дисбактериоза се лекува изключително трудно и много често рецидивира. Организмът се нуждае от външна помощ, т.е. необходимо е реинтродуциране на полезни бактерии във влагалището за трайно възстановяване на вагиналната микрофлора и последващо цялостно излекуване. Лечението на дисбактериозата на влагалището помага на организма да възстанови нормалната биоценоза чрез възстановяване на заложения от самата природа баланс на микрофлората в него.

Един от методите за най-бързо премахване на дисбактериозата е във влагалището да се вкара /имплантира/ специално подготвената култура от живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus щам n.v. Ер 317/402 „Нарине“ в най-високата фаза от жизнената им активност. Културата се „имплантира” в големи количества в продължение на 5 дни, по 20-25 мл., вечер преди лягане.

Как се се извършва влагалищна имплантация?

Вземете кафена чашка и я загрейте с гореща вода. В така затоплената чаша отлейте дозата и веднага затворете шишето. Изтеглете със стерилна спринцовка(без игла) концентрата и направете имплантацията във влагалището. Останете легнала. След като се изправите част от течността ще изтече, но това не е проблем.

В методиката не се използват никакви допълнителни препарати. Чрез „имплантиране” на културата във влагалището се създават условия за потискане на патогенните микроорганизми по биологичен път, като по този начин се възстановява заложения от природата баланс на микрофлората, спомагащ за възстановяването на системите за саморегулиране. Чрез повишаване на броя на здравите и активните полезни микроорганизми ние оказваме на организма необходимата помощ за активиране и възстановяване на механизмите за саморегулиране и възстановяване на локалния имунитет.

Остатъка от ацедофилния концентрат се препоръчва за пиене с вода 2-3 пъти по 20-25мл. преди хранене за подобряване на чревната микрофлора. Изпийте първо една чаша топла вода и след това изпийте концентрата. Температурата на ацедофилния концентрат трябва да е телесна 37-40 градуса.Допълнително е препоръчително да го приложите като капки в носа 5-6 пъти по 1-2 мл във всяка ноздра. Оставете концентрата добре да навлезе в синусите и носоглътката. Тази процедура ще подобри микрофлората в носоглътката и ще повиши локалният имунитет, което ще ви предпазва от чести настинки, синузит и хрема.

Не допирайте капкомера до носа, за да не се инконтаминира концентрата в шишето с пробиотик, при следващо потапяне.

Важно!

Не е възможно да има предозиране на живите бактерии във влагалището, поради факта, че при дисбактериоза вече има значителен недостиг на полезна микрофлора, което само по себе си спомага за развитието на патогенната и условно-патогенната микрофлора. Затова тя трябва да се използва в големи количества.

Методът за лечение на дисбактериозата на влагалището, чрез ацидофилна бактерия Нарине позволява не само да се възстанови балансът на микрофлората, населяваща влагалището, но и да се осигури нормалното й функциониране впоследствие и предпазване от инфекции с гъбички и вируси.

При дисбактериозата броят на полезните микроорганизми пада под границата, при която се осъществява активиране на системите за саморегулиране, като това не води до нормализиране на баланса на микрофлората. Освен това, елиминирането на патогенната микрофлора обикновено се осъществява с помощта на антибиотици. А те, както е известно, унищожават не само патогенната, но и полезната микрофлора. За какво възстановяване на баланса говорим тогава? Патогенната микрофлора скоро се появява отново и продължава болестотворната си дейност. Следователно лечението с най-често предписваните лекарства на бактериална вагиноза е не само неефективно, но има и обратно действие.

Някои профилактични мерки могат да бъдат полезни за ограничаване повторната поява на бактериална вагиноза:

 • Не използвайте дамски тампони
 • Поддържайте добра интимна хигиена. Гениталният тоалет винаги трябва да бъде в посока отпред назад.
 • Избягвайте вагиналните душове. Често жените се чувстват по-чисти, когато са си направили вагинален душ след менструация или полов контакт. В действителност обаче това води до промяна в нормалната защитна бактериална флора на влагалището, при което се нарушава равновесието му.

Допълнителни ползи от вагинална имплантация с живи ацедофилни бактерии Нарине:

 • Трайно възстановяване на нормалната защитна влагалищна микрофлора
 • Може да се ползва, като основно или допълващо лечение при кандидоза, бяло течение, цистит, ранични, ерозии, след оперативно възстановяване, след аборт, след раждане.