Ароматерапията намира все по – голямо приложение в лечението на различни заболявания. Етеричните масла се използват не само в козметологията, но и в алтернативната медицина, например за лечение на кашлица. При кашлица етеричните масла могат да се използват разнообразно: да се правят топли и студени инхалации, разтривки и масажи, да се разпръскват в помещенията и да се приемат вътрешно.

Натуралните етерични масла притежават по няколко полезни свойства, оказват комплексно въздействие на организма. Например маслото от джинджифил се бори с вируси и бактерии, притежава отхрачващо действие, снима възпалението, болката и спазмите в дихателните органи. Маслото от джинджифил помага на организма да се възстанови по – бързо, а това е допълнителен плюс при болести в органите на дишането.

Голяма част от натуралните етерични масла дезинфекцират въздуха в помещенията, защитават вашите близки от микроорганизми, които при кашляне се разнасят на няколко метра около кашлящия човек.

За да се дезинфекцира стаята е нужно в чаша с гореща вода да се капнат 4 капки натурално етерично масло от лимон и да се остави в стаята за 30 минути – това време е достатъчно напълно да се изчисти стая, с площ 15 квадратни метра от болестотворни микроби и вируси.

При кашлица помагат натурални етерични масла от лавандула, анасон и чаено дърво, а за малките деца най – добре да се използват масло от лавандула и лимон. За да се направи на детето инхалация капнете 1 капка от маслото от лавандула в 1 литър гореща вода ( водата трябва да бъде с такава температура, че детето когато вдишва да не се изгори). Преди употребата на етерични масла за лечение на дете е добре да се посъветвате с педиатър, особено ако детето има алергии.

На децата над 6 годишна възраст при суха кашлица ще помогне смес от натурални етерични масла: вземете по една капка масло от лавандула и чаено дърво, капнете ги в 1 литър гореща вода и дайте на детето да подиша 1о минути, като му обясните преди това, че трябва да диша с отворена уста и затворени очи.

Добре е да направите на детето масаж, разтривайки преди сън гърдите със смес от 1 супена лъжица топло растително масло, 1 капка масло от чаено дърво, 1 капка масло от джинджифил и 1 капка масло от лавандула.

При влажна кашлица, когато откашлянето води до отделяне на секрети, за да се ускори процеса по избавяне от слузта може да се направи на детето инхалация от 1 капка масло от чаено дърво, 1 капка масло от лимон, смесени с 1 литър вода. Разтривката на гърдите направете със същата смес, както и при суха кашлица.

Тези смеси подхождат и за възрастни, но количеството на етеричните масла трябва да се увеличи на 1 литър вода до 3 капки масло.

Ако предпочитате да се лекувате в банята, добавете във ваната по 3-4 капки масло от лимон, лавандула, мента, чаено дърво.

Купи своите масла от тук.