За поддържане на здравето, красотата и младостта в своето тяло древните гъркини са приемали масло от черен кимион. В наши дни това масло се използва с голяма популярност сред желаещите да отслабнат. За постигане на най – добри резултати се препоръчва да се приема 2 пъти на ден: сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка 15 минути преди ядене. Ако към него се добави и 1 супена лъжица мед и се изпие 1/2 чаена чаша преварена вода, то ефективността от въздействието на маслото ще се усили.

За да се отслабне е нужна особена схема и се приема в продължение на 2 месеца. По тази схема преди приема на маслото не трябва да се приема храна, след неговия прием трябва да мине поне половин час преди ядене. През първия месец от порциона трябва да се изключат всички въглеводородни (сладко, картофи, тесто) и да се пие маслото по следния начин:

  • 1 седмица – 1 чаена лъжичка масло и чаена чаша вода преди закуска;
  • 2 седмица – 1 чаена лъжичка масло и чаена чаша вода преди закуска и вечеря;
  • 3 седмица – 2 чаени лъжички масло и 2 чаени чаши вода преди закуска;
  • 4 седмица – 1 чаена лъжичка масло и чаена чаша вода преди закуска.

През втория месец водата се изключва от тази схема и заедно с нея от порциона максимално се премахват мазнините. Тяхната употреба трябва да бъде не повече от 20 грама на седмица. Също така е необходимо да се следи за дозировката на маслото от черен кимион.

  • 1 седмица – 1 супена лъжица масло без вода;
  • 2 седмица – 2 супени лъжици масло без вода;
  • 3 седмица – по 2 чаени лъжички масло половин час преди ядене 3 пъти на ден;
  • 4 седмица – по 1 чаена лъжичка масло и 1 чаена чаша вода 2 пъти на ден.

През топлите сезони маслото от черен кимион се използва като подправка за салата, а през студените може да се прибавя към киселото зеле. Естествено, че полезността на този уникален продукт зависи от неговото качество. В маслото не трябва да има утайка, плаващи люспи, а също и бели следи в близост до гърлото на бутилката. За употребата му, трябва да използвате дървена или пластмасова лъжичка. В зависимост от производителя дозировката и начина на приемане може да са различни, като правило, това е посочено на опаковката.