Произход

Маслото от черен кимион се ползва от от всички лечители в древността и от египетските фараони, както и в древен Рим, Близкия и Среден Изток. Затова се нарича “маслото на фараоните”, “черното злато на фараоните”, в ръкописи за него се пише “лекува всичко освен смъртта”, Маслото от черен кимион на “Боталайф” се добива от растението Nigella Sativa, чрез студено пресоване на специално селектирани без ГМО, семена на черен кимион от Египет и изтока.

Какви са ползите от маслото от черен кимион?

Счита се, че редовния прием на масло от черен кимион предотвратява рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на простатата и други, поради съдържанието на тимоквинон, което е най-доброто противогъбично съединение. Освен това е установено, че при рак и туморни заболявания играе важна роля за намаляване кръвоснабдяването на туморните образувания и в комбинацията с маслото от кайсиеви ядки (източник на витамин Б17) се ползва широко като природен химиотерапевтик, който потиска разрастването на метастазите и миграцията на раковите клетки. Натуралното масло от черен кимион действа мощно и като аналгетик, анестетик и антиоксидант и задейства естествената детоксикация на организма.

Маслото от черен кимион се ползва успешно за възстановяване на микробиома в червата, устата, носа, кожата, белите дробове и влагалището. Лечебното действие му върху храносмилателната система (в т.ч. и чревната микрофлора) и метаболитните процеси, води до повишаване на имунитета, укрепване кръвоносните съдове, стимулиране на паметта и лекува хроничната умората.
При деца, етеричното масло от черен кимион се приема с успех при често боледуващи деца и при хипер активност. Най-добре се приема от децата паста от черен кимион, която има отличен вкус и децата я взимат с удоволствие.

Какво съдържа маслото от черен кимион?

Маслото от черен кимион съдържа множество биологично активни вещества – мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, мед, селен, желязо, тиамин, витамините А, С, В6, В2, В1, желязо, манган, магнезий, натрий, калий, фосфор, калций, каротен, фолицин, олеинова, гама-линоленова, палмитинова киселини, фитостероли, аргинин и др., като най-важното от тях е тимоквинонът. Той е един от най-мощните природни гъбични инхибитори и се препоръчва при Алцхаймер, аутизъм и други дегенеративни заболявания на нервната система.

Известинят натуропат Гари Нъл, препоръчва за възрастни по една чаена лъжичка сутрин и вечер. При деца е необходима консултация със специалист или паста от черен кимион за деца, според указанията на опаковката.

Действие на маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион действа благоприятно при стрес и депресия, високо кръвно налягане, помага при пристрастеност към опиати, намалява инсулиновата резистентност при диабет тип 2, облекчава симптомите на астма и алергичен ринит, подобрява чернодробната и бъбречна функция при алкохолна интоксикация, бори Хеликобактер пилори, премахва гъбички и кандидоза и др.

При заболявания на горните дихателни пътища се препоръчва инхалации с етерично масло от черен кимион. Диетолози и специалисти по хранене, включват в микробиом диета за отслабване и масло от черен кимион, заради ефективното му действие за котрол на теглото и апетита.

В козметиката етерично масло от черен кимион се препоръчва при акне, за усилване растежа на косата и предпазване от преждевременно побеляване. Чрез своите антиоксидантни и антимикробни свойства укрепва космените фоликули и предотвратява загубата на коса.