Проявяване на цьолиакия и непоносимост към глутен

Непоносимостта към глутен и най-тежката и форма Целиакията може да се прояви по различни начини и в различна възраст.

Кои са факторите за поява на непоносимост към глутен и цьолиакия?

Един от факторите за по-ранна или по-късна изява на болестта е дали детето е роденo нормално или със секцио. При нормално раждане, детето поема от влагалищната микрофлора на майката и тя му служи за заселване в червата на полезни ацедофилни бактерии, които заедно с бифидо бактериите са в основата на здравословната чревна флора (чревен микробиом). Освен повишен риск непоносимост към глутен, децата родени секцио се разболяват много по-често, страдат от стомашно-чревни проблеми, алергии, астми и други. За деца родени секцио сега се предлагат специални живи пробиотични концентрати от ацедофилни и бифидо бактерии, за първоначално заселване на чревна флора (чревен микробиом). Бебетата родени секцио са изключително уязвими и имат повече от 50% по-висок риск от разболяване от целиакия. Друг фактор е колко дълго детето е било кърмено; колкото по-дълго е продължило кърменето, толкова риска намалява и по-късно се изявява заболяването. Друг съществен фактор е възрастта в която е захранено детето с храни съдържащи глутен, какви са храните и какво е ежедневното количество на глутенови храни давани да детето или в по-късна възраст.

Една от най-честите причини за по-късно проявена непоносимост към глутен е неправилно проведена диета за отслабване. Масово разпространяваните диети в Интернет в голямата си част са вредни. Освен това един тип диета ще доведе до здраве за един генотип човек, а за друг ще доведе до болест. Начинът на живот, как сме родени, както вече казах, как сме захранени, какво сме яли и пили през всички тези години, нивото на стрес, различни вирусни и бактериални инфекции, всичко е индивидуално и се отразява на нашето здраве. Затова е необходимо да се консултирате със специалист, който ще отчете всички тези фактори. Попитайте го кои фактори ще вземе предвид за да ви изготви диета за отслабване или оздравяване и преценете.

Каква е причината за растящия брой хора страдащи от глутенова ентеропатия (целиакия)?

Причината е генната модификация на зърнените храни с цел по-висок добив. При тези храни се променя генетичния код на протеиновата молекула. ГМО пшеницата има 6-7 ядрена молекула, докато дивата пшеница – лимец – има 3. Това практически е съвсем нов хранителен продукт, който не може да се усвоява от човека. Това е причината за масовото страдание на милиони хора по света и най-вече в Америка. Науката е доказала взаимовръзката на консумация на продукти от ГМО пшеница, които са практически всички тестени храни в момента и бума на заболяването глутенова ентеропатия. Статистиките сочат, че преди да започнат редовни доставки на бяло ГМО брашно до страните от третия свят, там не е съществувала цьолиакия и непоносимост към глутен!

Оплакванията от страна храносмилателната система са обичайни, но не и задължителни. Например повечето болни имат хронична диария и коремни болки, но в други случаи раздразнителност или депресия могат да бъдат единствените прояви на заболяването. При децата раздразнителността, капризния и лош апетит, диарията, спадане на тегло и увеличеният корем се приемат за класически изяви на Целиакията. Проверете дали имате глутенова непоносимот или Цьолиакия!

Симптоми на Целиакия:

Може да имате една, или повече от следните прояви:

• Подуване на корема, съпроводено с болки
• Хронична диария
• Загуба на тегло
• Светли, често видимо мазни и лошо миришещи изпражнения
• Необяснима анемия
• Болки в костите, ставите
• Промени в настроението
• Спазми на мускулите
• Лесна уморяемост
• Силно забавен растеж и развитие на децата
• Гърчове
• Афти по устната лигавица
• Болезнен кожен обрив известен като Dermatitis Herpetiformis
• Загуба на зъбния емайл и промяна на цвета на зъбите
• Нарушения в менстуралния цикъл

Как се лекува цьолиакия и глутенова непоносимост?

На първо място е необходима строга диета без глутен. Тя е ефикасно лечение, което гарантира на болните от целиакия отлично правилно храносмилане, характеризиращо се с намаляване или изчезване на симптомите, подобряване на резултатите от кръвните тестове и възстановяване на нормалната структура на чревната лигавица и чревната стена.
При генетично предразположени хора, дори приемането на малки количества храни, съдържащи глутен, се отключва имунна реакция в тънките черва и причинява хронично възпаление.
Втора стъпка е задълбочен анализ на общото здравословно състояние и непоносимост към други храни, като към млечни продукти например.
Трета стъпка е провеждане на пробиотична колонотерапия за колонициране на червата с живи пробиотични, ацедофилни и бифидо бактерии. Целта на тази нова терапия е да се заселят наново правилните колонии с ацедофилни и бифидо бактерии и да се възстанови естествената флора в тънките и дебелото черво.

Безглутеновата диета, вече не е толкова скъпа и трудно осъществима. На пазара има много био храни без глутен, като: киноа, просо, амарант, нахут, елда и други. Напоследък могат да се намерят и евтини и вкусни безглутенови макарони от най-различни продукти, като: макарони от боб, макарони от леща, макарони и кус кус от ориз и други.

Консултирайте се със специалист и периодично проверявайте състоянието си.

Ако имате въпроси, пишете ни на нашата Фейсбук страница или се свържете с нас на посочените в сайта ни контакти.