Бадемовото брашно е продукт, получен от преработката на бадемова ядка (Prunus dulcis) чрез смилане и изсушаване на бадемовата пулпа.

Това брашно е хигроскопично, способно е да абсорбира и задържа добре влагата. Поради това, ястията с бадемово брашно запазват свежестта си по-дълго.

Състав и полезни свойства на бадемовото брашно

Бадемовото брашно съдържа:
Мазнини – 50%;
Протеини – 20%;
Въглехидрати – 20%;
Вода – 5%;
Витамини и минерали – 5%.
Сред минералните вещества, които съставляват бадемовото брашно, са калий, фосфор, магнезий, калций и желязо. Бадемовото брашно съдържа голямо количество витамин Е, което е добър антиоксидант, който помага да се предпазят клетките на организма от негативни ефекти и да се предотврати развитието на сериозни заболявания. Витамин Е намалява нивото на холестерола в организма и укрепва имунната система. Бадемовото брашно съдържа също и витамини В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), които играят важна роля в човешкия метаболизъм.

Калорийното съдържание на бадемовото брашно е 600 Kcal на 100 грама продукт.
В състава на бадемовото брашно се съдържат всички ценни съставки на прясната бадемова ядка. Полезните свойства не се губят дори след топлинна обработка.

Сред полезните свойства на бадемовото брашно най-известните са способността да се намали болката, да се елиминират крампите и да се увеличи хемоглобинът, а основната полза от бадемите е да се укрепи сърцето и кръвоносните съдове.

Специалното предимство на бадемовото брашно е, че то не съдържа почти никакъв глутен, така че с него можете да приготвяте много продукти подходящи за чувствителни към глутен хора.

Приложение на бадемовото брашно

Перфектен за приготвяне на бисквити, различни видове тесто, кремове, сладкиши и др. Средиземноморски готвачи често използват бадемово брашно при приготвяне на първо и второ блюдо, а не само на десерти.

Бадемите са особено ценни във френската кухня. Невъзможно е да си представите известните френски сладки, или макаронени бисквитки без бадемово брашно. Пайове или сладкиши поръсени с бадемово брашно подобряват вкуса на ястията. Използването на бадемово брашно обхваща всички области на готвене. Растителни и месни ястия, пудинги и плодови салати украсени с бадемов прах, нежния крем за сладки и сладкиши. С добавянето на бадемово брашно, можете да промените консистенцията на всяко ястие, да го направите по-плътнво и по-питателно, както и да дадете на всяко ястие деликатен вкус на бадеми.

Тази вкусна и ценна съставка се използва и в бебешките и диетични храни, защото поради високото съдържание на калории в бадемовото брашно тялото бързо възстановява силите си и се изпълва с енергия.

Противопоказания

Бадемовото брашно е готово за консумация продукт. Не е необходима продължителна обработка. Ястията от него могат да се използват от почти всички, с изключение на хората, страдащи от индивидуална непоносимост към бадеми. Трябва да внимават хората с наднормено тегло, тъй като продуктът е много калоричен.

Въпреки това относително ниският гликемичен индекс и отсъствието на глутен в състава правят бадемовото брашно продукт, подходящ за диетично хранене, но само в умерени количества.