„Всички болести идват от червата”
Хипократ

Проектът „Човешки микробиом”, обърна разбирането за човешкото здраве и лечение на 180 градуса. Какво е миркобиом? Това са всички микроби, които живеят в червата, влагалището, устата, носа, кожата. И тук започва интерсното!
Учените са открили, че човешката ДНК съдържа 20 000 гена, а човешкият микробиом съдържа 20 000 000 гена. Болести като диабет, астма, аутизъм, Крон, хроничен запек, колити, рак, всички те са пряко свързани с нарушение на здравословния баланс на микробиома в телата ни. И това започва още от раждането ни. Дали сме родени нормално или чрез секцио, дали са ни кърмили или не. Всичко това определя бъдещото ни здраве и живот. Учените наричат чревния микробиом „втори мозък”, защото той всъщност определя как се чувстваме, какво ядем, как мислим. Оказва се, че тайната за здравето, отслабването и доброто настроение е в чревната микрофлора (чревния микробиом).
Знаете ли, че в червата ни има повече нервни окончания, отколкото в гръбначния ни мозък? Учените доказаха, че не може да се излекуват ментални и психични проблеми без да се възстанови здравето на чревната флора. Червата и мозъкът ни са свързани много повече от всеки друг орган. До скоро никой не обръщаше внимание на връзката между червата и здравето и наднорменото тегло. Създаваха се различни диети и лечебни курсове с лекарства. Но нито една диета не е дала резултат дългосрочно. Учените от университета в Лос Анджелис провеждат 31 дългосрочни проучвания за ефекта от най-популярните диети за регулиране на теглото. Резултатът е трагичен. Откриват, че 80% от хората си възвръщат теглото и дори напълняват повече в рамките на две години. Същите резултати показват и статистиките от медикаментозното лечение на диабет втори тип. Това дори не може да се нарече лечение, а е по скоро подържаща терапия. Проблемът тук е, че по този метод, постепенно панкреасът се изтощава в следствие на лекарствата и в един момент спира да функционира и е необходимо да се премине на инсулин.
Къде се крие истината за трайното възстановяване на здравето, без значение от поставената диагноза в т.ч. диабет и наднормено тегло? В червата! В чревния микробиом. Да, не само отслабването, но и цялостното ни здраве зависи от здравето на червата ни. Какво разбирам под здраве на червата. Това е микробиомът. Микробиомът са милиони бактерии, които изграждат това, което сме всъщност. Да ние сме 90% микроорганизми, които не са човешки, а са част от вселената и изграждат или разграждат всяко живо или неживо същество по такъв уникален начин, че няма две същества с еднакъв микробиом (набор от микроорганизми). Учените са доказали, че човешките същества имаме 99.99 еднакъв генотип и се различаваме само по микробиома си. Той ни прави уникален! Микробиомът в червата, носа, белите дробове, влагалището и кожата ни предпазва от инфекции, произвежда витамини, хормони и ензими, които управляват поведението ни, от него зависи дали сме болни или здрави, дали ще се разболеем от рак или остеопороза, умственото ни развитие, телосложението ни, сексуалните ни способности, как изглежда кожата и косата ни, дали сме депресирани или радостни и енергични, какви гени ще наследи детето ни, коя кръвна група ще бъде. Микробиомът отговаря за всичко! Основната част от него е в червата.

Как се формира микробиомът?

Формирането му започва по време на раждане. Когато детето преминава през родилния канал, то поема нужните му ацидофилни бактерии от влагалището на майката. Да, правилно прочетохте. Ако детето не поеме в първия миг на раждането си тези бактерии, които са основа за изграждане на собствен микробиом, други патогенни бактерии ще заемат място. Това е причина, децата раждани чрез секцио да боледуват повече след раждане, да имат колики, да страдат от чести настинки, запек и това продължава през целият им живот. Тези деца имат 50% по-висок риск от диабет 1 или диабет 2 на по-късен етап от живота им. Най-новото откритие сега помага на такива деца, чрез прием на специални живи пробиотични концетрати да се осигури на детето здрав старт в живота. Също са разработени и живи пробиотични концентрати за родилки, така, че техният собствен микробиом да бъде по богат и здравословен. Има нова доктрина, която доказва, че червата ни са вторият мозък. Всъщност това е микробиомът, който е вид разум в нас самите. Но той е много чувствителен на външни влияния и стрес. Само за 24 часа, може да настъпи дисбактериоза, след силен стрес или други резки промени. Тези отклонения водят до поява на множество болести, както казах по-горе и до затлъстяване, ако се превърнат в хронични. Добрата новина е, че този дисбаланс може да се коригира обратно, чрез подходящо хранене и до възстановяване за здравословния си микробиом. Водещите болници в Америка, прилагат специализирани терапии за възстановяване на здравето на чревната флора, като разкриват специални отделения за тези процедури. Едната от тях се нарича фекалотерапия. Това е имплантиране на бактерии от донор със здравословна чревна флора, която се извежда от фекалиите на донора и се отглежда при специални условия. Какво се установява при клиничните анализи? Поведението на хората се променя в зависимост от донора. Ако донорът е бил жизнерадостен и шегобиец, такова става и поведението на реципиента! Има случаи в които пациентите са променили психоемоционалните си нагласи и възприятия към по-позитивно мислене и поведение, след фекалотерапия и пробиотична колонотерапия! Какво идва да покаже това. Че досега науката и медицината са вървели в погрешна посока. Не диетите и лекарствата са начинът, а възстановяването на здравословната чревна флора. А чрез промяна на начина на живот и хранене и с помощта на живи пробиотици и пребиотици можем да си възвърнем здравословното балансирано състояние на чревната флора. От своя страна тя ще се погрижи за възстановяване на цялостното ни здраве. Толкова е просто. Няма друг естествен път на възстановяване на здравето.

Доказано е, че диабет от първи тип, диабет тип две, наднормено тегло са провокирани от нарушение на микробиома в следствие от небалансиран микробиом, още след раждане или по-късно от хроничен стрес или неправилно хранене. Дори хроничния синузит, чести инфекции в ушите, чести ангини се считат за хронично нарушение на микробиома в лигавицата на горните дихателни пътища и лесно се лекува с възстановаване на микробиома. И сега след като знаете повече за това как той влияе върху здравето се надявам, да вземете решение за промяна в начина си на хранене, така че след 6 месеца или да нямате нужда от лекарства или да ги намалите значително. Тази преценка разбира се ще зависи от вашият лекуващ лекар, след като анализира резултатите.

Аз и моите колеги от центъра по интегративна медицина Биомедис, ще ви помогнем да възстановите баланса и здравето на микробиома във вашето тяло, чрез подходяща микробиом хранителна диета (микробиом хранителен протокол) и пробиотична колонотерапия с имплантиране на живи пробиотици и пребиотици (колонизиращи щамове ацидофилни и бифидобактерии с голяма концентрация), през дебелото черво. Това е нова и абсолютно безболезнена и безопасна процедура извършвана от лекар. Останалото ще го направи вашият микробиом.

Какви терапии още могат да се приложат за лечение на диабет 2 и затлъстяване:

  • Пептидна терапия
  • Биорезонансна терапия
  • Боуен терапия
  • Фито терапия

Хранителният протокол за възстановяване на чревния микробиом при диабет втори тип е базиран на растителна диета с намален прием на мазнини. Ще бъдат изключени или намалени до минимум животинските храни и храни съдържащи глутен за период от три месеца. Като започваме с провеждане на първоначална детоксикация със сокове и плодове. Ще проследяваме алкално-киселинния ви баланс, чрез измерване на рН на урината. Ще проследяваме нивата на кръвна захар, показатели за риск от инфаркт и инсулт, холестерол и липиди и други важни жизнени показатели. Ще бъдете обучени, как да си приготвяте подходяща храна, как правилно да се храните и как и каква вода да пиете, как да управлявате стреса, така че да възстановите и подържате вашия микробиом здрав и щастлив. А той ще ви се отблагодари също със здраве, енергия и жизнерадостно настроение. В допълнение ще ви обучим на специализирани упражнения за подобряване състоянието на ставите и гръбначният стълб.

Какво можете да очаквате след първите месеци от провеждане на комплексна микробиом програма:

– Усещането за постоянен глад ще започне да изчезва.

– Ще започнат да намаляват болките в ставите.

  • Ще станете по-спокойни и сънят ви ще се нормализира.
  • Кръвното налягане ще започне да се нормализира.
  • Ако имате запек, прогресивно ще намалява до пълно изчезване. Ще намалите теглото си с поне 5 килограма.

След този няколко седмичен период на изчистване и възстановяване на чревния микробиом, диетата ще стане по толерантна и към някои лакомства, без това да ви навреди.

Хранителната програма е индивидуална и се вземат пред вид вашето общо здравословно състояние, начин на живот, кръвна група, резултатът от комплексното биорезонансно изследване, алергии, вторично развита непоносимост към храни и други. Ако имаме възможност да приложим и биорезонансна терапия при вас, времето за повлияване ще се съкрати наполовина.

„Не можеш да помогнеш на човек, който не иска да си помогне сам”
Хипократ