Годжи бери – супер храна, 100 гр.

3.60 лв. 3.53 лв.

Годжи бери има свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества.

Описание

ГОДЖИ БЕРИ (Хималайското вълшебство)
Популярни имена: Goji Berry, Wolfberry, Desert Thorn, императорско плодче, китайска шипка, лиций

Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi) и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина.  Расте в полите на Хималаите. Не случайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове.

Китайците твърдо вярват, че годжи бери удължава живота.

Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества. В 100 гр. има 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%,  мазнини 10% и фибри 10%. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Ето какви основни елементи съдържа тази супер храна:

  • Полизахариди – подобряват структурата на чревния епител, повишават усвояването на минерали, регулират нивото на глюкоза в кръвта, понижават нивото на рH, и  по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулират дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
  • Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има спомага нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;
  • Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
  • Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото както портокалите;
  • Селен има изявено антиоксидантно действие
  • Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
  • Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;
  • Калций– основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани.
  • Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

Плодовете годжи бери са наситени с мирконутриенти и фитохимикали и това ги прави изключително полезни при профилактика и лечение на сърдечносъдови заболявания, ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, хронична умора, безсъние, либидо.

Препоръчителна доза е 10гр. На два приема.

За понижаване на кръвна захар и кръвно налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се 10 минути и се консумират заедно с извлека. Дозата е 10 –20гр дневно на три приема.

Съдържание в 100гр плод

Вит С – 20%

Вит А 170%

Протеини 10.6%

Въглехидрати 22гр

Желязо 12%

Калций 8%

Желязо 12%