Ечемичено брашно – 400гр.

1.35 лв. 1.32 лв.

Пълнозърнестото ечемичено брашно е леко с по-малко калории, с по-ниско съдържание на глутен и по-богато на фибри от пшениченото брашно. Употребява се във всяка рецепта за хляб, в съотношение 1:4, за приготвяне на вкусни каши в комбинация с ядки и сушени плодове.

 

Описание

Ечемика (Barley) се използва като средство за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, както и за подпомагане процесите на отслабване, при оплаквания от страна на храносмилателната система, като диария, стомашни болки, възпалителни заболявания на червата. Ечемика се употребява и за повишаване на силата и издръжливостта, за профилактика на злокачествени заболявания и лечение на бронхит. Ечемика се прилага за лечение на циреи като се налага върху кожата на проблемното място.

Ечемика се използва като източник на витамини, въглехидрати, протеини и мастни киселини. То може да бъде естествен подсладител. Използва се за приготвяне на бира и други алкохолни напитки.

Изследвания показват, че приемът на ечемик понижава общия холестерол и т.нар. „лош” холестерол. Ечемика повлиява благоприятно триглицеридите в кръвта и повишава нивата на „добрия” холестерол. Приемът на ечемик понижава кръвното налягане.

Ечемика спомага за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, чрез забавяне на абсорцията на глюкозата. Той е отличен избор за хора, страдащи от диабет тип 2, както и за хората с преддиабетни състояния и предразположени към развитие на заболяването, поради съдържанието на важни витамини и минерали в растението и особено на хранителни фибри, в частност бета-глюкан разтворими фибри.

Ечемика помага за очистване на черния дроб от токсини и подпомага неговите функции.

 

Ечемик може да се приема под най-разнообразна форма. Зърната може да се консумират за закуска, като алтернатива на популярната овесена каша, да се добавят към супи, да се включат в рецепти вместо ориз (например ризото).

Ечемик е прекрасен източник на разтворими и неразтворими хранителни влакна. Разтворимите влакна допринасят за понижаване на нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези фибри забавят абсорбцията на глюкоза и така понижават риска от развитие на диабет тип 2. Неразтворимите фибри, които се съдържат в ечемик, поддържат нормалната чревна функция. Има данни, че те могат да понижат риска от развитие на рак на дебелото черво. В ечемик не се съдържа холестерол и съдържанието на мазнини като цяло е много ниско. Съдържа голямо количество хлорофил; осемнадесет от двайсетте аминокиселини, включително осемте незаменими за човека; витамини от група В (В1,В2,В6 и В12), витамини С, Е и К; минералите калций, калий, магнезий, желязо, манган, цинк, йод, мед и фосфор, а също и антиоксидантите апигненин и супероксид дисмутаза.

В 100g се съдържат:
енергийност- 361 ксаl
белтъчини- 10g
мазнини- 2g
въглехидрати-78g

Допълнителна информация

Тегло 400 g

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Ечемичено брашно – 400гр.“

Също може да ви хареса…