Конопено семе супер храна, 100 гр.

4.60 лв. 4.51 лв.

Конопените семена съдържат всички незаменими аминокиселини. Те притежават  големи количества мастни киселини, минерали, витамини и неразтворими фибри. Конопеното семе има оптимален баланс на омега 3 и омега 6 мастни киселини 3:1. Конопените семена могат да бъдат чудесна съставка за хляб, бисквити, сладкиши.. Препоръчваме ви ежедневно да поръсвате с няколко щипки белено конопено семе салатата или зеленчуковото ястие и ще ги направите не само много по-апетитни, но и по-здравословни.

Описание

Конопеното семе е добре да се консумира ежедневно в смутита на салати или ястия с цел получаване на пълноценни белтъчини.

Конопеното семе е всъщност семена на конопеното растение – Канабис сатива. Конопеното семе не трябва да се бърка с  канабиса, който е от същото семейство  и т. нар „наркотик за развлечение“ (recreational drug).

Конопеното семе се счита за една от най-здравословните храни и един от най- балансираните протеинови храни в природата.

Протеините са важни не само клетъчния синтез и регенерация, но и като невротрансмитери, които позволяват протичането на биохимичните комуникационни процеси в тялото между клетките.

Ползи за здравето

Конопеният протеин  е с най-голямата концентрация на глобулина едестин –  65%. Глобуларният протеин едестин е от ключово значение за имунната система и се среща единствено в семето от коноп. Има научни твърдения че едестинът е гръбнакът на ДНК и може да регенирара и коригира нарушения в ДНК..

Ежедневно се нуждаем от около 25-30 гр. чист протеин дневно. Проблемът е как да си набавим качествен лесно усвоим протеин. Месото е един от източниците, но носи със себе си и негативи. Растителните протеини не винаги са лесно усвоими.

Топлинната обработка, намалява с около 50% от количеството усвояем протеин..

Консумирането на около 100 гр.  сурови конопени семена съдържа 35% чист, напълно смилаем протеин осигурява ежедневната ни доза здравословни протеини.

Не само че конопените семена съдържат всички незаменими аминокиселини, но те притежават и големи количества мастни киселини, минерали, витамини и неразтворими фибри. Конопеното семе има оптимален баланс на омега 3 и омега 6 мастни киселини 3:1.

Конопените семена могат да бъдат чудесна съставка за хляб, бисквити, сладкиши.. Препоръчваме ви ежедневно да поръсвате с няколко щипки белено конопено семе салатата или зеленчуковото ястие и ще ги направите не само много по-апетитни, но и по-здравословни.

Небелени конопени семена

Внимание: Небелените семена от коноп  се използват главно за покълване и за производство на конопено брашно или приготвяне на конопено мляко и кълнене.

Конопено мляко

Конопено мляко е по-здравословна алтернатива на животинското мляко.

Вземи 1 чаша небелени конопени семена сложи ги в блендер заедно с 2 чаши вода и блендирай в продължение на 2-3 минути. Количеството на водата може да варира в зависимост от желаната гъстота. Прецеди. Можеш да използваш цедка , тензух или торбичка за ядково мляко. Гарнирай се с мед, сушени ядки или пресни плодове.

Остатъците можеш да ползваш за козметични цели.

Ще се радваме да споделиш как ти консумираш конопено семе 🙂