Трошено ленено семе, 100 гр.

1.25 лв. 1.23 лв.

Прием на ленено семе се препоръчва при профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, кожни проблем, рак на дебело черво, рак на простата, рак на гърдата. Лененото семе подобрява усвояемоста на калция, затова се препоръчва при всички жени навлезли в менопауза.

Описание

Лененото семе се счита за една от най-полезните храни, поради осигуряване на омега мастни киселини, калйи, магнези, калцйи, фосфор, протеини в отлични съотношения и лесно усвоими от организма. Прием на ленено семе се препоръчва при профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, кожни проблем, рак на дебело черво, рак на простата, рак на гърдата. Лененото семе подобрява усвояемостта на калция, затова се препоръчва при всички жени навлезли в менопауза да приемат по две лъжици на ден ленено семе. Има твърдения, че при менопауза две лъжици, два пъти на ден намаляват горещите вълни за две седмици.

Как се консумира лененото семе

Лененото семе се консумира едро смляно и накиснато във вода или под форма на брашно в хляб, сладки , ястия и напитки. Можете да го добавите към закуската си с кисело или ядково мляко, семена и салати. Също може да се пие като отвара. Препоръчителна доза е 1-2 лъжици, за предпочитане смляно преди употреба. Тъй като е богато на мастни киселини, които бързо се окисляват се препоръчва да не се съхранява смляно за дълъг период. Лененото семе е богато и на фибри, което го прави изключително полезно за здравето на дебелото черво.
Лечебни свойства на лененото семе.
Уникална характеристика на лененото семе е богатото съдържание на омега 3 мастни киселини и най-вече поради съдържанието на алфа-линоленова мастна киселина.

Втора важна характеристика на лененото семе е богатото съдържание на лигнани. Те осигуряват антиоксидантните  способности на лененото семе.

Трета важна характеристика на лененото семе е съдържанието на водоразтворими гелообразуващи фибри, които са от особена полза.

Установено е че при редовен прием на ленено семе нивата на възпалителни процеси в кръвоносните съдове намаляват. За две седмици нивото на CRP(С реактивния протеин е спаднал с 10-15%)