За да имаме здрави бъбреци, непременно трябва да включим в менюто си плодове и зеленчуци, но и няколко важни за филтъра храни. Това е препоръчително не само за хората, които вече имат здравословен проблем, а за всички – като профилактика.

На първо място се препоръчват зелените подправки – целина, магданоз. Те съдържат важния за бъбреците витамин А. Копърът например има не само профилактични, но и доказано лечебни качества при камъни в бъбреците.

Ябълките препоръчително е да се ядат с кората, като най-добре да са домашни, за да се избегнат токсините от пръсканията. Народната медицина отдавна ги познава като цяр при болни бъбреци. Тези плодове предпазват от образуване и отлагане на пикочна киселина, имат мощно пикочогонно действие. При бъбречни проблеми диетолозите препоръчват да се изяждат по три ябълки на ден.

Боровинките съдържат много хранителни вещества и антиоксиданти. И са с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий, които е добре да се избягват при бъбречни проблеми.

Рибата –  снабдява организма с микроелементи, полиненаситени мастни киселини, витамини и лесно усвояеми белтъци.

Динята е популярна с пикочогонното си действие: смята се, че чисти бъбреците от пясък.

Тиквата е истински доктор за много болести. И тя има пикочогонни способности: съдържа много вода и соли на калия, което помага за освобождаване от камъни в бъбреците.

Шипката съдържа витамин С и минерални компоненти, чрез които се преодоляват различни инфекциозни състояния. Шипковите отвари са в състояние да разбият бъбречните камъни до пясък.

Пълнозърнести зърнести храни. Богати на витамини и фибри, благодарение на които се ускорява перисталтиката на червата и се подобрява преработката на храната. По-лесно се извеждат от организма токсичните отпадъци.