Важни препоръки от практиката на специалиста натуропат

Правилното хранене при онкологични заболявания е ключът към трайна ремисия! Храненето при рак се различава съществено от традиционното ежедневно хранене.

Лечението на онкологични заболявания е съпроводено с агресивни терапии, увреждащи храносмилателната система, до пълна стерилизация на полезната микрофлора в червата, от която зависи работата на имунната система.

Какво открихме при нашия опит в центъра по интегративна медицина Биомедис при провеждане на допълнителна терапия при онкологични заболявания? Често при нас идват хора преминали конвенционално лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия. За да им помогнем за възстановяване на  нормалната дейност на храносмилателна система и имунна система има две основни неща, които  задължително се правят след химиотерапия и лъчетерапия:

 • Първото е пълна детоксикация на организма от токсичните химически агенти използвани при химиотерапията
 • Второто е заселване на червата с нови живи колонии от пробиотици и микроорганизми, което правим при нас в  центъра по интегративна медицина Биомедис
 • Третото е осигуряване на хранителни вещества за тези микроорганизми и осигуряване на всички необходими нутриенти за организма – ензими, протеини, въглехидрати, минерали и витамини. И тук е мястото на специалиста, който да ви изготви правилна хранителна диета. Общото разбиране за здравословно хранене във вашия случай, може да има негативен ефект
 • Ново американско проучване доказа пряката връзка между рак на гърдата и рак на дебелото черво и рак на простатата и рак на дебело черво. По тази причина на всички страдащи от тези онкологични заболявания се прави и колоноскопия с цел ранно откриване на рак на дебело черво. Ако Вие страдате от рак на гърдата, рак на простатата или рак на дебелото черво, поискайте и допълнително изследване, за да отхвърлите съмнения за свързано заболяване в свързаните органи.

Хранене при рак (онкологични заболявания)

Тук важи правилото, колкото храните са по-сурови, или малко обработени, с малко мазнини, без сладкарски и тестени изделия, без термично обработени мазнини, без колбаси и консервирвни храни в т.ч. чипсове, крекери, сосове, толкова по-добре.

Освен това когато говорим за лечебно хранене при рак, е необходимо да се избягват месо, млечни продукти (с изключение на домашно кисело мляко) и пшеница и продукти от нея, както и да се избягват продукти богати на глутен. Като е важно да се вземе конкретния човек и степен на заболяването пред вид при определяне на лечебна хранителна диета.

Изключете индустриалната, консервираната храна и рафинирани мазнини. Само минимални количества студено пресовани мазнини, като зехтин, ленено олио, слънчогледово олио, тиквено олио, гроздови семена. Но отново е необходимо да се подходи индивидуално.

Как обаче да си набавите качествени протеини и нутриенти необходими за клетъчен синтез?

 • Препоръчвам ви да включите в ежедневното си хранене безглутенови макарони, киноа, амарант, био кафяв ориз, био елда, семена и ядки, грахов протеин.
 • Яжте сурови и леко термично обработени зеленчуци и плодове.
 • Започнете деня със сок от моркови и спанак. После сок от моркови, червено цвекло, лимон. Пийте по два три пъти на ден по 100 мл от този сок в пропорции 50мл сок от моркови 25 мл сок от червено цвекло и 25 м сок от лимон 30 минути преди хранене или като междинно хранене
 • Задушени зеленчуци+зърнени+семена+бобови+пресни салати е препоръчително да е основната Ви храна.
 • Заместете картофите и белият ориз с кафяв ориз, киноа и амарант.
 • Пийте по една-две чаши вода един час преди хранене с една ч.л.натурален ябълков оцет.
 • Избягвайте консумация на месо, изделия от бяло брашно, продукти с съдържащи глутен, сладкарски изделия, захар, млечни продукти с изключение на домашно кисело мляко и масло. Заместете бялото брашно с брашно от лимец.
 • Консумирай храни богати на естествен пребиотик, като моркови, гулия(инулин), червен лук, чесън, репички, цикория.
 • ВАЖНО! Добавете към храненето и витамин С по 2 – 3 гр. на ден и коензим Q10 по 200мг на ден.
 • Включете прием на натурални (етерични) масла от коноп, черен кимион, кайсиеви ядки, тамян или комплекси от натурални масла при онкологични заболявания. Тези натурални (етерични) масла са естествени химиотерапевтици и клетъчни възстановители.
 • За ежедневно прочистване на вредни свободни радикали, пий водородна вода. На пазара вече има специални кани за водородна вода и бутилки за водородна вода с приемливи цени. Водородът съдържащ се в произведената с тези уреди вода е доказано най-мощният антиоксидант познат на науката. Над 7 пъти по ефективен от витамин С и другите познати антиоксиданти. И единствено той може да проникне през клетъчната стена и да неутрализира и изведе свободните ОН радикали увреждащи клетката. Най-вредни са ОН групите, които водорода неутрализира, като се получава вода Н2О за разлика от всички останали скъпи антиоксиданти.

Истинското възстановяване и профилактика на рак и други дегенеративни заболявания е с храната и водата, която приемаме и възстановяване и поддържане на здравословната микрофлора в червата. Всичко останало е допълнителна помощ за тялото.

Няколко допълнителни съвета за здравословно хранене и пиене на вода:

 • Пийте редовно вода, независимо дали изпитваш жажда. Нормата е 30мл на тегло.
 • Пийте по една-две чаши топла вода сутрин след ставане от сън( за предпочитане с половин лимон) и по една чаша един час преди всяко хранене.
 • Не пийте вода по време на хранене и един час минимум след това. В противен случай намалявате концентрацията на храносмилателните сокове в стомаха, което води до нарушено храносмилане и намалява антипаразитната роля на солната киселина в стомаха.
 • Яжте плодовете самостоятелно или половин час преди основното хранене. В противен случай се предизвиква ферментация и нежелани гнилостни процеси в червата.
 • Започвайте всяко хранене със салата от сурови зеленчуци.
 • Продуктите от хибридизирано бяло брашно, причиняват възпаление на лигавицата на червата и синдрома на пропускливото черво. За предпочитане са пълнозърнести брашна, лимец, безглутенови брашна и безглутенови макарони.

Спазвайте горните препоръки, добавите и преосмисляне на начина Ви на живот и реакция към събития от околния свят(гняв, обида, завист, страх). Простете на всички, които са Ви обидили(според вас) и помолете за прошка всички, защото може и те да таят обида от Вас, без да подозирате.Така ще освободите духа си и ще му дадеш сила да започне изцелението Ви. Върнете детското позитивно мислене и радостно чувство, че сте живи и можете да се радвате на любимите хора и на красотата на природата и Ви гарантирам, че ще успеете да се излекувате и да започнете нов пълноценен живот.

инж. техн. Захари Калайджиев

Захари Калайджиев

Здравейте, аз съм Захари Калайджиев и съм специалист по хранене, натуропат и Боуен терапевт.

Ако искате да получите компетентна консултация по всички въпроси свързани със здравословното хранене и природолечението, можете да запишете Вашите данни във формата за консултации заедно с конкретния Ви въпрос и аз ще се свържа с Вас.

Консултирайте се