Важни препоръки от практиката на специалиста натуропат

Правилното хранене при онкологични заболявания е ключът към трайна ремисия! Храненето при рак се различава съществено от традиционното ежедневно хранене.

Лечението на онкологични заболявания е съпроводено с агресивни терапии, увреждащи храносмилателната система, до пълна стерилизация на полезната микрофлора в червата, от която зависи работата на имунната система.

Какво открихме при нашия опит в центъра по интегративна медицина Биомедис при провеждане на допълнителна терапия при онкологични заболявания? Често при нас идват хора преминали конвенционално лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия. За да им помогнем за възстановяване на нормалната дейност на храносмилателна система и имунна система има две основни неща, които задължително се правят след химиотерапия и лъчетерапия:

  • Първото е пълна детоксикация на организма от токсичните химически агенти използвани при химиотерапията
  • Второто е заселване на червата с нови живи колонии от пробиотици и микроорганизми, което правим при нас в центъра по интегративна медицина Биомедис
  • Третото е осигуряване на хранителни вещества за тези микроорганизми и осигуряване на всички необходими нутриенти за организма – ензими, протеини, въглехидрати, минерали и витамини. И тук е мястото на специалиста, който да ви изготви правилна хранителна диета. Общото разбиране за здравословно хранене във вашия случай, може да има негативен ефект
  • Ново американско проучване доказа пряката връзка между рак на гърдата и рак на дебелото черво и рак на простатата и рак на дебело черво. По тази причина на всички страдащи от тези онкологични заболявания се прави и колоноскопия с цел ранно откриване на рак на дебело черво. Ако Вие страдате от рак на гърдата, рак на простатата или рак на дебелото черво, поискайте и допълнително изследване, за да отхвърлите съмнения за свързано заболяване в свързаните органи.

Хранене при рак (онкологични заболявания)

Тук важи правилото, колкото храните са по-сурови, или малко обработени, с малко мазнини, без сладкарски и тестени изделия, без термично обработени мазнини, без колбаси и консервирвни храни в т.ч. чипсове, крекери, сосове, толкова по-добре.

Освен това когато говорим за лечебно хранене при рак, е необходимо да се избягват месо, млечни продукти (с изключение на домашно кисело мляко) и пшеница и продукти от нея, както и да се избягват продукти богати на глутен. Като е важно да се вземе конкретния човек и степен на заболяването пред вид при определяне на лечебна хранителна диета.

Изключете индустриалната, консервираната храна и рафинирани мазнини. Само минимални количества студено пресовани мазнини, като зехтин, ленено олио, слънчогледово олио, тиквено олио, гроздови семена. Но отново е необходимо да се подходи индивидуално.

Как обаче да си набавите качествени протеини и нутриенти необходими за клетъчен синтез?

Препоръчвам ви да включите в ежедневното си хранене безглутенови макарони, киноа, амарант, био кафяв ориз, био елда, семена и ядки, грахов протеин.
Яжте сурови и леко термично обработени зеленчуци и плодове.
Започнете деня със сок от моркови и спанак. После сок от моркови, червено цвекло, лимон. Пийте по два три пъти на ден по 100 мл от този сок в пропорции 50мл сок от моркови 25 мл сок от червено цвекло и 25 м сок от лимон 30 минути преди хранене или като междинно хранене
Задушени зеленчуци+зърнени+семена+бобови+пресни салати е препоръчително да е основната Ви храна.
Заместете картофите и белият ориз с кафяв ориз, киноа и амарант.
Пийте по една-две чаши вода един час преди хранене с една ч.л.натурален ябълков оцет.
Избягвайте консумация на месо, изделия от бяло брашно, продукти с съдържащи глутен, сладкарски изделия, захар, млечни продукти с изключение на домашно кисело мляко и масло. Заместете бялото брашно с брашно от лимец.
Консумирай храни богати на естествен пребиотик, като моркови, гулия(инулин), червен лук, чесън, репички, цикория.
ВАЖНО! Добавете към храненето и витамин С по 2 – 3 гр. на ден и коензим Q10 по 200мг на ден.
Включете прием на натурални (етерични) масла от коноп, черен кимион, кайсиеви ядки, тамян или комплекси от натурални масла при онкологични заболявания. Тези натурални (етерични) масла са естествени химиотерапевтици и клетъчни възстановители.
За ежедневно прочистване на вредни свободни радикали, пий водородна вода. На пазара вече има специални кани за водородна вода и бутилки за водородна вода с приемливи цени. Водородът съдържащ се в произведената с тези уреди вода е доказано най-мощният антиоксидант познат на науката. Над 7 пъти по ефективен от витамин С и другите познати антиоксиданти. И единствено той може да проникне през клетъчната стена и да неутрализира и изведе свободните ОН радикали увреждащи клетката. Най-вредни са ОН групите, които водорода неутрализира, като се получава вода Н2О за разлика от всички останали скъпи антиоксиданти.
Истинското възстановяване и профилактика на рак и други дегенеративни заболявания е с храната и водата, която приемаме и възстановяване и поддържане на здравословната микрофлора в червата. Всичко останало е допълнителна помощ за тялото.

Няколко допълнителни съвета за здравословно хранене и пиене на вода:

  • Пийте редовно вода, независимо дали изпитваш жажда. Нормата е 30мл на тегло.
  • Пийте по една-две чаши топла вода сутрин след ставане от сън( за предпочитане с половин лимон) и по една чаша един час преди всяко хранене.
  • Не пийте вода по време на хранене и един час минимум след това. В противен случай намалявате концентрацията на храносмилателните сокове в стомаха, което води до нарушено храносмилане и намалява антипаразитната роля на солната киселина в стомаха.
  • Яжте плодовете самостоятелно или половин час преди основното хранене. В противен случай се предизвиква ферментация и нежелани гнилостни процеси в червата.
  • Започвайте всяко хранене със салата от сурови зеленчуци.
  • Продуктите от хибридизирано бяло брашно, причиняват възпаление на лигавицата на червата и синдрома на пропускливото черво. За предпочитане са пълнозърнести брашна, лимец, безглутенови брашна и безглутенови макарони.

Спазвайте горните препоръки, добавите и преосмисляне на начина Ви на живот и реакция към събития от околния свят(гняв, обида, завист, страх). Простете на всички, които са Ви обидили(според вас) и помолете за прошка всички, защото може и те да таят обида от Вас, без да подозирате.Така ще освободите духа си и ще му дадеш сила да започне изцелението Ви. Върнете детското позитивно мислене и радостно чувство, че сте живи и можете да се радвате на любимите хора и на красотата на природата и Ви гарантирам, че ще успеете да се излекувате и да започнете нов пълноценен живот.