Какво е човешки микробиом?

Човешкият микробиом е симбиоза на милиарди микроби изграждащи чревната микрофлора, влагалищната микрофлора, носо-глътковата микрофлора и кожната микрофлора . В човешкото тяло са открити 20 000 гена на човешки клетки, а в човешкия микробиом са открити 20 000 000 гена на невидими за човешкото око клетки. Тези микроби живеят в атмосферата на нашата планета и благодарение на тях нашите тела са способни да осъществяват милиони жизнено важни функции. Ние сме живи същества благодарение на тези бактерии! И именно те са отговорни за баланса здраве-болест. Микробиома изгражда чревната микрофлора, вагиналната микрофлора, микрофлората на ГДП и кожата и играе ключова роля за защита на организма от външни вредни микроби. Микробиома регулира дишането, усвояването на хранителните вещества, отделителната система, баланса за всички органи и системи, предаване на генетичния код от родители на деца и т.н.

Заболявания, които можем да повлияем положително при възстановяване здравето на човешкия микробиом:
Умствени и емоционални проблеми: Агресивно поведение, хиперактивност при деца, аутизъм, деменция, депресия , нарушение на паметта, нарушено умствено развитие и други.

Храносмилателни проблеми: Подуване, запек, язви, Болест на Крон, газове, диария, колити и други

Имунни заболявания: Автоимунни заболявания, включително и тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит множествена склероза, лупус и други.

Ендокринни проблеми: Нарушен баланс естроген-прогерстерон, поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм и други

Метаболитни проблеми: Диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, затлъстяване

Дерматологични проблеми: Екзема, акне, , псориазис и други

Хронични и дегенеративни заболявания: Остеопороза, след инфаркт и след инсултни състояния, Паркинсон, Алцхаймер, рак и други.

Изключително голямо приложение тази методика има в Америка и Европа при лечение на ракови болни за бързо възстановяване след оперативни интервенции, химиотерапии и лъчетерапии. Затова и пробиотичната колонотерапия е включена в програмата ни за интензивна ревитализация след химио- и лъчетерапия.

Как се възстановява човешкият микробиом?

Най-надеждните и естествени методи в съвременната интегративна медицина са:

 • Фекалотерапия – от здрав донор се вземат колонии от здрави лакто и бифидобактерии и се имплантират на болния. Това е най-модерната терапия в момента в Америка, която дава изключителни резултати.
 • Пробиотична колонотерапия с живи пробиотични щамове. Директна ректална имплантация на колонизиращи щамове „ Нарине” на ацедофилни и бифидобактерии в червата. В България терапията се провежда на три места: в София, Севлиево и Сливен. Ползват се концентрати от живи пробиотици „Нарине” и „Нарине макс” и прием на пребиотик богат на инулин.
 • Микробиом комплексна терапия. Включва директна имплантация на пробиотици Нарине и Нарине макс, антипаразитно прочистване с биорезонансна терапия, микробиом диета и прием на пептиди ( My Real Way), селектирани ензими, аминокиселини, пребиотици и пробиотици, минерали. В България се извършва на две места: в Севлиево и в Сливен.
 • Микробиом диета – основно базирана на хранителен микробиом протокол за възстановяване на чревната микрофлора с допълнителен прием на ензими (super Enzimes от Нow foods или Swanson), пробиотици (Нарине и Нарине макс), пептидни биорегулатори ( My Real Way), пребиотици (инулин на прах на Medbio), витамин С, бяла ружа, Бутират, ленено семе, цинк, глутамин и кверцин за заздравяване на чревната стена и други.
микробиом

Как протича Пробиотичната колонотерапия в Центъра по интегративна медицина Биомедис:

 1. При необходимост се назначава детоксикация и прочистване от паразити, преди пробиотичната колонотерапия.
 2. Един ден преди имплантацията на пробиотик Нарине се прави прочистване на червата с „Фортранс”, който се закупува от аптека. Не консумирате храна в този и на следващия ден.
 3. В деня преди имплантацията не се храните и не пиете вода. След това можете да приемате лека храна и зеленчукови сокове.
 4. Провеждане на първа директна имплантация на жив пробиотик Нарине . Абсолютно безболезнена процедура, извършвана от лекар. Отнема около час.
 5. След процедурата се препоръчва да се приберете в къщи и да полежите още един два часа, за да задържите колкото е възможно по-дълго пробиотиците в себе си.
 6. Ще получите инструкции от специалист по хранене и ще ви бъдат предписани добавки за подхранване на пробиотиците за развитие на здрава микрофлора и добавки за заздравяване на чревната стена.
 7. Провеждане на втора директна имплантация на жив пробиотик Нарине Макс. По същата процедура. Предния ден се изчистват червата с „Фортранс” и на следващият се прави имплантацията.

Приблизителна цена на пробиотичната колонотерапия е около 180 – 250лв

 • Пробиотици Нарине и Нарине макс 2 х 40 лв.
 • Процедура имплантация 2 х 30 лв.
 • Консумативи 2 х 5 лв.
 • Пребиотик (Инулин на прах) 1 х 25 лв.
 • Цинк – 22 лв.
 • Вит С – 12 лв.
 • Комбинирани хранителни ензими – 35-60 лв.

Направете вашата поръчка, директно от сайта на дистрибутора

Колко продължава оздравителният период?

При лечението на чревния микробиом се цели възстановяване на баланса на чревната микрофлора и възстановяване на чревната стена(премахване на пропускливостта на червата).

Времето за възстановяване зависи от състоянието и прилаганите методи за лечение на микробиома и може да продължи от един до пет – шест месеца. Добрата новина е, че винаги действа и е напълно естествено, без химически лекарствени средства.

Основни хранителни продукти, супер храни и супер добавки необходими за подхранване на новосъздаващата се микрофлора:

Препоръчително е да се консултирате със специалист при избор на храна и хранителни добавки.

ВАЖНО! През оздравителния период отбягвайте консумация на: Глутен, месо (с изключение на месо-костни бульони с минимални количества месо в порядък 30-50 гр. през ден), млечни храни (с изключение на пробиотично кисело мляко) захарни и тестени изделия, алкохол, прясно мляко, ГМО храни. Избягва се консумация на месо и млечни продукт от големите хипермаркети. Не се консумира пилешко, ако не е домашно. Не се пушат цигари!

Препоръчва се през оздравителния период да консумирате (Ако имате специфични противопоказания се консултирайте със специалист):

Супер пребиотични храни: кисело зеле, лук, чесън, праз, гулия, домат, моркови, аспержи – можете да ги консумирате всеки ден. Например печен лук и чесън, са особено полезни.

Зеленчуци: Аспержи, цвекло, черна ряпа, китайско зеле, брюкселско зеле, броколи, тиквички, ряпа, домати, спанак, лук, гъби(горски), алабаш, патладжан, карфиол, моркови, зеле, марули(без айсберг). Кисело зеле.

Плодове: Портокали, грейпфрут, лимон, киви, череши, кокос, нектарини, авокадо, горски плодове ябълки (една на ден).

Сокове: моркови и спанак, моркови + цвекло + целина, моркови и зеле

Безглутенови храни: (безглутенови макарони, киноа, амарант, елда, грах, нахут, леща и други).

Ядки и семена : Орехи, тиквени семки, слънчогледови семки, ленено семе, бадеми.

Бобови: Шарен боб, нахут и леща.

Семена: Киноа, амарант, елда, кафяв ориз.

Масла (в ограничено количество): Зехтин, краве масло, гхи.

Месо: Един – два пъти седмично, максимум по 100 гр. на прием. Избирайте месо от животни, отгледани пасищно – нетлъсто телешко, домашно пилешко, агнешко, риба. Месото да бъде гарнитура към голяма салата от пресни зеленчуци.

Млечни продукти: кисело козе или овче мляко, по 100 гр. максимум на ден, козе сирене(2-3 пъти на седмица).

Безглутенови макарони: кус-кус, спагети и фиде (Крамас)

Супер подправки, консумирайте ежедневно: Канела (суров вид или масло от канела, капсули, канела – тинктурa); Куркума (сурова или капсули, тинктура); Джинджифил (масло от джинджифил, капсули или суров).

Как да премахнем „лошите” бактерии , паразити и гъбички от червата?

Най-лесно това става с биорезонансен уред (Биогенис) в домашни условия или биорезонансна терапия с Биохерц в амбулаторни условия. Може да ползвате и билки, като пелин, билкова комбинация „Тройчатка”, масло от риган и други.

Добавки за подобряване секрецията на стомашна киселина

Храносмилателни ензими:

 • Бетаин HCL – подобрява секрецията на стомашна солна киселина
 • Амилаза -мза разграждане на въглехидратите
 • Натурален ябълков оцет
 • Липаза – разгражда мазнините
 • Протеаза – разгражда протеините
 • DPP 41V – разгражда глутен и казеин.

Пребиотици за подхранване на пробиотичните лакто- и бифидобактерии:

 • Инулин на прах
 • Арабиногалактини
 • Cal-Mag бутират

Добавки за оздравяване на чревната лигавица:

 • Карнозин
 • Глутамин
 • Цинк
 • DGL

Добавки за отслабване

 • Гарциния мангостана
 • Екстракт от зелено кафе

Кулинарна обработка за здравословно хранене

 • За предпочитане е консумация на 80% сурови зеленчуци и плодове и сокове.
 • Никакви консерванти в храни и напитки. Те унищожават пробиотичните бактерии, които искаме да отгледаме в телата си.
 • Препоръчва се да не се консумират масла и сол или приемът им да се намали до две-три супени лъжици на ден, общо количество от храни съдържащи мазнини(маслини, сирене) и масла. За омазняване се допуска студено пресован зехтин или студено пресовано слънчогледово олио.
 • одправяйте с лимон, и пресни подправки, лук, чесън, соев сос Кикоман.
 • Без пържене! Само задушаване с вода на умерен огън.
 • Задушаване на пара, но продуктите да остават свежи и твърди.
 • Печене на фурна без силно препичане.
 • Варене (месно зеленчуковия борш, трябва да е ежедневна храна за заздравяване на чревната лигавица).
 • Лесни и бързи за приготвяне са многообразните безглутенови макарони „Крамас”. Можете да ги приготвите, като традиционна паста или като салата със зеленчуци и месо – възможностите са неизчерпаеми. Сваряват се за 5-6 минути.

Допълнителни съвети за по-успешно отглеждане на здравословна чревна микрофлора:

 • Приемайте ежедневно по една супена лъжица прясно смляно ленено семе, залято с топла вода.
 • Пийте по 2-3 литра вода на ден. Как? Една -две чаши сутрин, една две чаши един час преди храна. Не пийте вода по време на храна или веднага след храна.
 • Сутрин първо изпивайте по една – две чаши топла вода.
 • Започвайте деня с чаша сок от моркови с джинджифил и ½ лимон или моркови и спанак и 1/3 лимон.
 • Приемайте витамин С по 1,5 – 2 гр. на ден.
 • Комбинирани хранителни ензими и цинк.
 • Не вечеряйте след 20.00 часа.
 • Не яжте плодове веднага след основно хранене за десерт.
 • Избягвайте алкохол през оздравителния период.

Източник: www.biomedis.info