Маслото от черен кимион допринася за здравето ни по много начини, но седемте най-важни от тях (за които има достатъчно информация и доказателства в научната литература) са способността му да помага за предотвратяване на рак, проблеми с черния дроб, диабет, затлъстяване, косопад, кожни заболявания и инфекции като МРС. Прочетете за седемте съществени положителни ефекта на маслото от черен кимион при:

1. Рак

Хърватски учени изследвали антитуморната активност на тимохинон и тимохидрохинон в мишки и откриват, че двата фитохимикала, съдръжащи се в маслото от черен кимион, могат да доведат до 52% понижение на туморните клетки. Тъй като маслото е богато и на двата химикала, то може да помогне за лечението или още по-добре – предотвратяването на рака чрез различни механизми.

2. Черен дроб

В неотдавнашно проучване учените откриха, че маслото от черен кимион допринася за функционирането на черния дроб и помага за предотвратяването както на увреждания, така и на заболявания. За тези, които са се борили с лоша чернодробна функция поради нежелани лекарствени реакции, консумация на алкохол или заболяване, черно масло от семена може значително да ускори лечебния процес.

3. Диабет

Изследователи от Индийския съвет по медицински изследвания подчертават, че черно масло от семена “причинява постепенно частично възстановяване на панкреатичните бета-клетки, увеличава намалелите концентрации на серумен инсулин и намалява повишената серумна глюкоза (статия публикувана в “Journal of Endocrinology and Metabolism”). Всъщност това е сериозна новина, тъй като маслото от черен кимион е едно от малкото вещества на планетата, което може да помогне за предотвратяване както на диабет тип 1, така и на тип 2.

4. Отслабване

Черният кимион е чудесно противовъзпалително средство. Намалявайки серумната глюкоза, той помага на хората да свалят излишните килограми по същия начин, по който помага на диабетиците. По-конкретно, маслото от черен кимион спира процесите по увеличаване на теглото, като досега е помогнало на милиони да се справят с наднорменото си тегло.

5. Косопад

Може би една от най-странните ползи на маслото от чернен кимион е невероятната му способност да помогне за предотвратяване на косопада. Засега няма медицинска обосновка за причината на това явление, но не е много трудно да припишем заслугите на мощните му антиоксидантни и антимикробни свойства.

6. Кожа

Меланинът са група пегментни вещества, които се произвеждат в ретината и епидермиса, като широкото разбиране за тях е, че са главният химикал, който дава цвят на очите и кожата ни. Друго съществено значение е, че той предпазва кожата. Известен с подбудителния си ефект към меланогенеза, маслото от черен кимион има лечебни и подхранващи свойства върху кожата.

7. Инфекции

Пакистанските учени са тествали няколко щама на МРС и са открили, че всеки от тях е чувствителен към Nigella Sativa, доказвайки, че маслото от черен кимион може да помогне да се забави или спре разпространението на МРС.