По време на бременност организмът на бъдещата майка се нуждае от по-голямо количество витамини, минерали и микроелементи от обичайното. Освен фолиевата киселина едно от най-важните вещества и за майката, и за бебето, е магнезият. Неговата основна роля е защитата от всякакъв вид стрес. Учените установиха, че една от причините за синдрома на хроничната умора е именно дефицитът на магнезий.

Съдържание на този елемент в кръвния серум на жените е 0,66 – 0,99 ммол/л, а при бременност стойностите са по-високи – около 0,8 – 1 ммол/л. Ако при бъдещата майка магнезият е под 0,8, това може да причини сериозни проблеми, най-вече преждевременно раждане.

Магнезиев дефицит може да се установи чрез кръвно изследване, но има и редица симптоми, които го показват:

  • болки в кръста
  • спазми в прасците и други мускулни групи
  • тикове
  • спазми на пикочния мехур, червата, бронхите
  • контракции и спазми на матката
  • аритмична работа на сърцето и колебания в кръвното налягане

Ниското съдържание на магнезий в организма страда не само майката, но и бъдещото и дете, чието развитие може да се забави.
Дефицитът на магнезий се отразява на сърцето, кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт, нервната система. Той регулира тонуса на кръвоносните съдове и така предотвратява една от причините за внезапни скокове в стойностите на кръвното налягане, както и за спазми на коронарните артерии, захранващи сърцето.

Недостигът на магнезий в кръвта възниква по редица причини: бременност и кърмене, липса на достатъчно количество в храната, повръщания, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Магнезиевия недостиг може да се коригира чрез приемане на относително богати на магнезий храни като ядки, фасул, банани, риба и морски дарове, яйчен жълтък, зелен лук, магданоз. Средната дневна норма за прием при жените е 300-350 мг, но при бременност това количество се удвоява. Затова често се налага прием на магнезий под формата на таблетки и по съвета на наблюдаващия лекар.