В съвремието се използват много телевизия, компютър, смартфони, таблети и т.н. и това е свързано с натоварване на очите. Трябва да се намали визуалното натоварване, за да се избегне умората на очите, чувството на “пясък” под клепачите, зачервяването, паренето и болката в очите, сълзенето, както и намаляване на зрителната острота.

Най-надеждната и ефективна мярка за запазване на здравето на очите ни е спазването на правилен режим на визуална работа и ограничено време за работа пред компютъра и различни приспособления, като телевизия, смартфони, таблети и др.

За съжаление, поради различни причини (ниска степен на самодисциплина, много работа и т.н.), малко хора успяват да се придържат към посочените по-горе препоръки.

Очна ароматерапия

За предотвратяване на очни заболявания и подобряване на очното здраве могат да се използват етерични масла за очна ароматерапия.

Използването на някои етерични масла може да нормализира работата на очните мускули, като по този начин се подобрява зрителната острота и може да бъде ефективна превенция на очните заболявания в бъдеще. Обикновено за тази цел се използват арома масла по три начина: вътрешен прием, ароматизиране на въздуха (с използване на ароматни лампи) и лосиони.

Някои храни (моркови, боровинки, орехи, бадеми, слънчогледови семки, слънчогледово масло и зехтин, и т.н.) са много полезни за очите. Ефектът на тези продукти може да бъде значително подобрен чрез добавяне на няколко капки етерично масло към тях.

Най-подходящи етерични масла за тази цел са: портокаловото масло, масло от грейпфрут и маслото от лимон. Тези масла спомагат за отпускане на мускулите на очите, дават сила и облекчават психическия стрес.

Как да използваме етеричните масла за подобряване на зрението

Специалистите по ароматерапия са разработили специален курс за подобряване на зрението. Етеричните масла имат голяма биологична активност, те не се използват в концентрирана форма (с много малко изключения). 1-2 капки от едно от гореспоменатите масла се добавя към 1 чаена лъжичка мед или млечен продукт и се приема всеки ден в продължение на 15-20 минути преди хранене. Препоръчва се по време на това лечение да се пие много вода.

Вторият начин на ароматерапия за очите е да се насити въздуха с ароматите на етерични масла, използвайки ароматни лампи.

За този метод може да се използват масла от: портокал, грейпфрут, лимон, евкалипт, сандалово дърво, лавандула, копър, розмарин, кориандър, мащерка. Ако нямате аромалампа може да поставите маслата в малка чашка и периодично да вдишвате от нея.

Използва се смес в състав на масла: розмарин (40%), портокал (15%) и лимон (15%). С тази смес в продължение на 1 час се насища въздуха. Тази смес е приложена в класна стая след третия час (обикновено в края на третия урок, поради умора на очите се наблюдава значително намаляване на зрителната острота и цветоусещане на децата в училище). След такава ароматерапия, изследователите отбелязват почти пълно възстановяване на зрението при учениците, които са подложени на този тест.

Тази чудесна смес се подготвя от:

  • Лимонoво масло – 3 капки
  • Масло от портокал – 3 капки
  • Масло от Розмарин – 8 капки

Използвайте тази смес в аромалампа 40-60 минути, за да предотвратите умората на очите и да подобрите зрението. Този метод е добър, защото може да се използва без прекъсване на работата пред компютъра.

Третият метод на очната аромотерапия е използването на лосиони върху очите. Първо трябва да си приготвите тази смес: Сложете 2-4 капки от едно от тези масла в една чаена лъжичка мляко или половин чаена лъжичка мед, добавете още 200-250 грама топла преварена вода. След това със сместа намокрете две парчета марля или памук и ги сложете върху очите в продължение на 20 минути. След тази процедура веднага ще почувствате подобрение.

Ако редовно си правите такива маски на очите, те ще са по-малко уморени и зрението ви значително ще се подобри. Препоръчваме след всеки 10-дни слагане на маски да си починете в продължение на 10 дни.