Етеричните масла са биологично активните съставки на много билки и корени.

Съвременната медицинска наука и практиката не отхвърлят уникалния положителен опит на народното лечение. През ХХ век учените се научиха да извличат етеричните масла в концентрирана форма. Това значително улеснява работата с тях.
Въз основа на богатите данни от традиционната медицина, ароматерапията предлага естествени и достъпни начини за лечение на заболявания и подобряване на здравето. Старите препоръки получават ново звучене. Подходите остават същите, а технологиите се подобряват.

Етерични масла за всеки ден

Стойността на етеричните масла нараства, особено в наши дни, когато психологическата атмосфера, екологичната и геомагнитна ситуации се влошават. Все по-често сме в конфликт, изпитваме стрес, нервно и физическо претоварване, по-малко почивка на чист въздух, все по-малко упражнения. Жителите на големите градове дишат въздух с дим, химикали, отработени газове, синтетични аромати и парфюми. Те страдат от безумния ритъм на цивилизацията и начин на живот, изчезването и унищожаването на горите, растежа на парниковия ефект, появата на озонови дупки и магнитните бури.
Живеейки в такъв изкуствено създаден свят, ние поддържаме нашето здраве по изкуствен начин. Един жител на града, откъснат от природата и затворен в „каменната джунгла“ е потенциално болен човек.

Етерични масла от природата

Най-сигурният начин да избягаме от катастрофалната атака на цивилизацията е да бъдем по-близо до природата. Но това не винаги е възможно. В това отношение естествените лечебни растителни аромати
са незаменими. Те поне частично компенсират това, което сме загубили, връщаме вътрешното равновесие и жизненост, които нашите предци са имали при общуването си с природата. Експертите сравняват ролята на етеричните масла с функциите на определени витамини, хормони, ензими и други биологично активни вещества.

Ароматните вещества защитават растенията от вредни микроби, насекоми и неблагоприятни условия на околната среда (прегряване, преохлаждане и др.) и регулират физиологичните процеси (например привличат насекоми за опрашване).

Тъй като от хиляди години хората са живели в тесен контакт с растителния свят, ние зависим един от друг. Пълното отсъствие или недостиг на ароматни вещества във въздуха предизвиква у животните и хората недобро функционирането на различни органи с последващо развитие на соматични и психични разстройства. Чуждестранни и местни изследователи смятат, че за да се поддържа здравето човек трябва да получава 3-4 мг етерични масла всеки ден.

Лекарства или етерични масла

Бързото развитие на органичната и неорганичната химия доведе до създаването на голям брой лекарствени вещества. Естествените дарени от природата средства бяха незаслужено забравени. Еуфорията на разнообразието от синтетични лекарства обаче постепенно бе заменена от разочарование и страх пред усложнения и странични ефекти предизвикани от тях. Ето защо хората си спомниха отново за естествените лекарства и сравнявайки ги със съвременните препарати, откриха много предимства в тях.

В действителност етеричните масла не са по-малко ефективни спрямо антибиотиците и противовъзпалителните лекарства. Науката е доказала способността на етеричните масла да стимулират имунната система и да убиват устойчивите форми на микроби, които са нечувствителни към антибиотици. За разлика от последните, маслата не действат в съответствие с принципа на “изгорялата земя” и не потискат полезната флора на тялото. Забелязва се, че употребата на етерични масла в комбинация с антибиотици увеличава резултатите от лечението с 4-10 пъти.

Етеричните масла нормализират обмяната на веществата, увеличават умствената и физическа работоспособност, отслабват влиянието на радиацията и някои токсични вещества, забавят стареенето и в същото време не причиняват зависимост. Ароматите се справят с умората, нервното напрежение, тревогите и страховете, които изпълват съвременния свят. Многофункционалността на лечебните свойства на етеричните масла позволява използването им при различни заболявания, като прави лечението по-лесно и по-приятно.