Като лекарствено средство черния кимион се използва повече от 3000г. Започва от 1959г. различни изследователски институти провеждат изследвания на полезните свойства на това растение. Черният кимион е почти незаменим натурален продукт за нашето здраве, укрепване на имунитета и възстановяване на силите на човека след продължителна и изтощаваща болест. В народната медицина се използва за лечение на много различни заболявания.

Лечение на рак с черен кимион

При изучаването на черния кимион в Центъра по онкологични заболявания учените стигнаха до извода, че веществото тимохинон, получено от растението е способно не само да забави развитието на ракови клетки, но и да обърне процеса. Основно изследванията са били върху рак на панкреаса, а той е трудно лечим.

Учените смятат, че тимохинона изменя генетическия код на раковите клетки и ги унищожава. На основание на получените данни те възнамеряват да разработят лекарствен препарат за лечение на чернодробни заболявания.

Както показват резултатите на друга група изследвания, черния кимион понижава количеството на заболяванията от рак на кожата на 34 %. При това лечение кимионът се понася много по-лесно от химиотерапията, влияеща върху костния мозък и количеството кръвни телца. Кимионът предотвратява страничните ефекти, възникнали при лечение с химически препарати.

За лечение на рак народната медицина препоръчва да се мажат засегнатите области с масло от черен кимион, а семената на растението да се приемат със свеж морковен сок или натурален мед.

Лечение на простатит с черен кимион

Простатитът е възпаление на простатата. Основната причина за заболяването е бактериална инфекция. Възпалената или заразена простата се проявява в болезнено уриниране и еякулация. Ако болестта не се излекува навреме, може да има сериозни последици. Простатитът е на трето място, след рака и доброкачествената хиперплазия, и обхваща повече от 25% от заболяванията на гениталната област при мъжете.

Основна причина за възникване на простатит е простудяване, заседнал начин на живот, продължително въздържане от полов живот, несвоевременно уриниране, вредни навици и ред други съпровождащи заболявания на половата система. Съществуват няколко ефективни начина на лечение на това заболяване с черен кимион:

С масло от черен кимион се препоръчва всекидневно да се маже долната част на гърба и скротума, докато правите кръгови движения. Втривайте маслото, докато не попие в кожата.
Една супена лъжица масло от черен кимион се смесва с една лъжица мед, чаена лъжичка суха лайка в 100мл топла вода. След това отварата се прецежда и се пие в рамките на един ден, по няколко пъти на ден.

Лечение на хемороиди с черен кимион

За формирането на хемороиди са виновни хроничен запек, бездействие, тежки физически усилия и най-важното – заседнал начин на живот. Неприятните усещания, изгарянето и сърбежът в ануса създават възлови вени. По-късно възникват остри болки и кървене в изпражненията. За подобряване на състоянието на пациента може да помогне черния кимион. Той стимулира храносмилането и има антихистаминово действие.

За лечението на хемороиди се използва крем, който се приготвя от пепелта от изгорелите семена на растението. Необходими са 30 грама семена и 15мл масло от черен кимион. Семената трябва да се пържат в тиган до изгаряне. Когато се охладят, ги смилате на прах и ги добавяте към маслото от черен кимион. Лекарството трябва да се прилага върху аналната област два пъти дневно след изхождане. След четири седмици употреба състоянието на пациента ще се подобри значително.

Лечение на псориазис с масло от черен кимион

Черния кимион широко се употребява в козметологията. Той е ефективен за лечение на различни кожни заболявания, включително и псориазис. С неголямо количество масло от черен кимион ежедневно намазвайте поразените участъци на кожата. Можете да го смесите със сусамено или орехово масло. Ако в продължение на една седмица не настъпи подобрение, значи маслото от черен кимион не е подходящо за този тип кожа и следва да се консултирате с лекар.

Масло от черен кимион при безплодие

Много ефективно средство, проверено от много жени. Маслото съдържа хормони, които съдействат за повишаване на потенцията и са способни да излекуват безплодие. Благодарение на голямото съдържание на различни полезни вещества препарата подобрява потенцията и либидото, нормализира изработването на тестостерони и благотворно влияе върху процеса на сперматогенеза. Редовното използване на черен кимион способства лечението и на мъжко и на женско безплодие.