Как без вреда да преживеем празниците

Да не преяждаме

Затова най – добре е да ядем само това, което най – много ни е харесало и то в неголеми количества.

Да не смесваме несъвместими продукти

За да избегнем тежестта в стомаха на следващия ден не трябва да се ядат заедно или последователно риба, месо и яйца (това са различни видове белтъци,чието разграждане изисква различни ензими). Не яжте месо и хляб или месо и картофи. Банана и пъпеша- са храни, които трябва да се ядат отделно от всичко останало. Изключително вкусната руска салата е пример какво не бива да се яде за нахранване и само малко за „погалване” на сетивата.

Докато ядете не пийте сок, вода или чай

Диетологът Захари Калайджиев препоръчва да се пие всякаква течност най-малко 30 минути преди и 60 минути след хранене. Изключително различна е ситуацията с алкохола. Той помага за смилането на храната, така че пиенето на малко количество вино или дори на коняк след хранене е може да бъде полезно.

Не бъдете нервни

Много от проблемите със здравето след празника възникват именно заради стреса, причина за който са – притесненията по организацията, приготвянето на подаръци и ястия, и различните нестандартни ситуации и проблеми, възникващи по време на тържествата и недоразумения с роднини..

Да пием или да не пием Алкохол? Какво ни съветва специалиста по хранене Захари Калайджиев.

Празник без алкохолни напитки почти няма. Както вече споменахме по-горе, в умерени дози алкохолът е дори полезен. Той е в състояние да помогне за по -доброто смилане на тежката храна. Може значително да подобри настроението, да ви направи по – весел, а атмосферата на всеки празник по-духовна.

Но да се ​​консумира дори малка доза алкохол трябва само на пълен стомах. Препоръчително е да хапнете нещо преди употребата на алкохол, но в никакъв случай сладко (захарта увеличава въздействието на алкохола) и стимулира ферментация и гниене в червата. Избягвайте да пиете бира по време на основното хранене. Значително ще се намали храносмилателната способност на стомаха. Освен това редовната консумация на бира води до затлъстяване. Ако имате гастрит или язва, избягвайте газираните напитки и алкохол с повишено съдържание на захар и киселинност. Например малко мастика ще ви подейства добре. Препоръчвам още уиски с лед, водка с лед.

Премахване на последствията отпразника в организма

Ако въпреки всичките ни съвети не сте успели да се въздържите по време на тържествата.Преяли сте или сте препили, натровени сте, или просто по неразбираеми причини се чувствате зле след празника, трябва да се вземете в ръце и да започнете да помагате на тялото си, като го спасявате от негативните последици от празника.

Започвайте всяка сутрин с чаша топла вода с добавени семена от чиа и лимонов сок

Семената от чиа(могат да бъдат заменени с ленени) имат три функции:

  • Снабдяват ни с необходимите клетъчни влакна.
  • Съдържат много полезни омега-3 мастни киселини.
  • Изхвърлят токсините от тялото, защото под въздействието на влага те имат свойството да се увеличават няколко пъти и да привличат всички вредни вещества към себе си.

Специалисти от центъра по интегративна медицина Биомедис са подготвили за вас специалини възстановителни пептидни програми

Ако силно ви боли главата ,а сутринта трябва да бъдете в добра форма

MemoryTIDE PLUS -2 капсули по една сутрин и вечер

BrainTIDE PLUS -2 капсули по една сутрин и вечер

За нормализиране на функцията на черния дроб

VesselTIDE PLUS -1 капсула сутрин

DetoxiTIDE PLUS -1 капсула на обед, да се редува c

LiverTIDE PLUS -1 капсула вечер

Възстановяване на функцията на нервната система

MemoryTIDE PLUS -1 капсула сутрин

BrainTIDE PLUS -1 капсула сутрин

VesselTIDE PLUS -1 капсула след обед

Нормализиране на функцията на храносмилателнатасистема

Hyperacid TIDE PLUS -1 капсула сутрин

MiсrofloraTIDE PLUS– 1 капсула на обед

PancreaTIDE PLUS -1 капсула вечер

Весели празници и здрави след празниците!

Екипа на ZDRAVINI.BG