За много хора деня започва с тестена закуска. Бързо и лесно, но много вредно. Закуската е източник на енергия и на протеини и ви засища. Но брашното от кето е приготвена съдържа ГМО глутен, който е бавен убиец. Глутенът е протеин и се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса, просото. Проблема възниква с променената структура на молекулата в следствие на генното инженерство. Дивата пшеница съдържа лесно усвоим глутен и не предизвиква вредни последици, когато се консумира разумно. Но ако вие страдате от глутенова непоносимост, синдром на пропускливото черво, целиакия, тогава единственото решение за вас е безглутеново хранене.

Целиакията и непоносимостта към глутена е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на червата, а от там се провокират възпалителни процеси по цялото тяло, включително мозъка, сърцето, ставите и храносмилателния тракт.

Безглутеновото хранене се пропоръчва и на хора със онкологични заболявания, диабет, затлъстяване, анорексия, рак на дебелото черво, рак на гърдата, Алцхаймер, Паркинсон, хора прекарали инфаркт, инсулт, кърмачки, дискомфорт в стомашно-чревния тракт, белодробни заболявания, сенна хрема, алергии и други.

Кои са храните съдържащи глутен?

Пшеница, овес, ечемик, просо, ръж., булгур и изделя от тях, като индустриални сосове, десерти, вафли, бисквити, крекери, макаронени изделия, пица и други.

Как да спрете страданието и да започнете самолечение?

Първо спирате да кинсумирате всички храни съдържащи глутен. За съжаление те са много, тъй като във всички индустриални храни се съдържа глутен. Затова трябва да се стараете сами да си приготвяте храната.

Кои са храните несъдържащи глутен?

Най-популярните са елда, царевица, нахут, киноа, чиа, ориз, бобови храни, семена, зеленчуци, плодове.

Елда – изключително полезна храна, богата на бавни въглехидрати и лесно усвоими протеини. Елдата се счита за лечебна храна в Русия и на болните основно се препоръчва да се хранят с елда. В 100 г. елда се съдържат протеини (14%), въглехидрати (60%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий и органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я прави подходяща храна за здравословно хранене. Най-често се консумира, като се добавя към ястия и салати.

Царевицата е друг продукт за здравословно безглутеново хранене, богата на фибри, бавни въглехидрати, протеини, фософор, калий, магнезий, натрий, вит, А, витамини от група Б и всички аминокиселини. Протеини 9%, въглехидрати 72%, мазнини 4,7%.

Нахутът е заместител на месото във вегетарианското хранене. В 100 гр. нахут се съдържат 20% пълноценен протеин, 63% бавни въглехидрати и 6% мазнини. Също е богат на вит А, вит В4, калций, калий, магнезий, манган, натрий, желязо, фосфор и цинк, не съдържа холестерол. Познат е още, като леблебия. Популярна храна от нахут е хумусът.

Киноа: Това което е най-важно за киноата е балансиран състав на пълноценни протеини и богатство на минерали и витамини. В 100 гр. киноа се съдържат 15% протеини, 64% въглехидрати, 7% фибри. Богата на бетаин, вит. А, вит. от група В, желязо, калий, калций, магнезий, мед, натрий, селен, цинк, фосфор. Лесно се приготвя и може да се ползва като допълнение към салати и супи, също се ползва като заместител на ориз.

Чиата е чудодейно растение и носи много ползи за човешкото хранене. Наричат я супер храна. Богата на фибри, протеини, въглехидрати, минерали и витамини. В 100 гр. чиа се съдържат 34% фибри, 16% протеини, 42% въглехидрати. Има нисък гликемичен индекс, което я прави изключително подходяща за диабетици. Гликемичният индекс показва, колко бързо една храна повишава кръвната захар. Колкото по-нисък, толкова по-добре. Съдържа големи количества калий, калций, фосфор, цинк, манган, омега 3 и алфа-линоленова киселина. Препоръчва се при депресии, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Останалите продукти считам, че са ви по-познати и няма да се спирам толкова подробно.

Често задаван въпрос е дали безглутеновата диета води до отслабване.

Не е задължително. По-скоро отслабването е следствие на по-разумен и пълноценен начин на хранене с намалени количества въглехидрати. Храните, като киноа, амарант, чиа, ориз, нахут, бобовите храни, ориз, зеленчуци са богати на фибри, протеини, бавни въглехидрати, минерали и витамини. Това ги прави пълноценна здравословна храна.

В зависимост от степента на непоносимост към глутена, диетата ви е необходимо да се състави за препоръчване от специалист. Ако нямате непоносимост, но желаете да се придържате към безглутенова диета, не изключвайте напълно зърнените храни, като лимец, ечемик, просо, булгур, ръж. Комбинрани с изобилие от плодове, зеленчуци и месо и риба е повече от два-три пъти седмично ще имате наистина здравословно и лечебно ежедневно меню.

Как да си организирате приготвянето на безглутенови храни, за да имате винаги продукти:

Старайте се да имате в хладилника кутии с накиснати ядки (слънчоглед, тиквени семки, орехи, бадеми и други), сварен нахут, сварен боб, сварен кафяв ориз, киноа.

Зеленчуци: спанак, домати, маслини, краставица и всички които обичате.

Ползвайте замразени зеленчуци, ако не разполагате с пресни.

Научете се да си приготвяте безглутенов хляб.

Ето и една бърза, безглутенова и много вкусна салата с нахут:

Салата с моркови, спанак и нахут

Време за приготвяне 10 минути

Продукти:

Един или два моркова
5-6 листа пресен спанак
Една чаена чаша сварен нахут. Нахута първо се накисва за 5-6 часа и след това го варим около час. Докато стане с мека приятна консистенция.
4-5 маслини
Предварителни накиснат белен слънчоглед
Копър
Сок от лимон
Зехтин
Морска сол
Приготвяне:

Настъргват се морковите, нарязва се спанака на ивици, добавя се нахута. Залива се с лимонов сок, зехтин и се посолява с морска сол на вкус, поръсва се с копър и готово!

Може да се консумира с филия пълнозърнест или безглутенов хляб по желание.

Добър апетит!