Щитовидната жлеза е един от често страдащите органи на ендокринната система. Около 30% от жените и около 10-15% от мъжете страдат от заболявания на Щитовидната жлеза. Най-честото нарушение в работата на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм е автоимунното заболяване наречено Хашимото.

При Хашимото организмът произвежда антитела, които атакуват щитовидната жлеза. В началото на заболяването пациентите изпитват симптоми на хипертиреоидизъм (повишено отделяне на хормони на щитовидната жлеза): съпроводено с внезапна загуба на тегло, сърцебиене, тревожност, високо кръвно налягане и горещи вълни. Когато нивата на хормоните в кръвта спаднат, пациентите изпадат в хипотиреоидизъм. Симптомите при състояние на хипотиреоидизъм са постоянна умора, депресия, повишаване на тегло, запек и често промени в настроението. Това състояние продължава, докато щитовидната жлеза се изтощи. Пациенти с хашимото се диагностицират, най-често в състояние на понижена функция на щитовидната жлеза.

Кои са причините за Хашимото?

  • Има гени в организма, които увеличават вероятността от автоимунни заболявания.
  • Неправилен начин на живот– хроничен стрес, неправилно хранене, хронична дехидратация, паразити и токсини и някои инфекции може да доведат до негативни промени в микрофлората в организма. Полезните бактерии в чревната микрофлора и лигавица, които поддържат здравето, се потискат, когато патогенните вземат превес. Това може да доведе до различни заболявания и дисбаланси в органи и системи, включително и автоимунни заболявания
  • Някои химикали и токсинисе свързват с клетките на тялото, като задействат създаването на антитела. Имунната система насочва антитела към токсина и клетката, към която той е прикрепен.
  • Доказано е, чебактерията Yersinia Enterocolitica провокира автоимунна атака. Тази бактерия има по повърхността си пептиди, които приличат на рецепторите на щитовидната жлеза.
  • Дефицита на йод е едно от най-честите причини за автоимунна атака към Щитовидната жлеза.
  • За някои вируси като цитомегалус вирус, херпесен вирус, HTLV-1, ентеровирус, рубеола, вируса на заушка, HSV, EBV и парвовирусима сведения, че са свързани със заболяване на щитовидната жлеза, в това число и хашимото. Тези патогени провокират възпаление и свръхстимулиране на имунната система и могат да провокират същия тип на молекулна мимикрия както при Yersinia. Научните проучвания, са непълни и има ограничени познания за причините предизвикващи хашимото. В тялото се образува пероксид в щитовидната жлеза, за да подпомогне превръщането на йода в използваема форма. Този процес обаче може да провокира възпаления, ако в организма има дефицит на селен. Този микроелемент е силен антиоксидант и предпазва тъканите, от свободните радикали. Недостигът на селен увеличава увреждането на клетките и провокира автоимунни реакции. Това е една от причините, щитовидната жлеза да е чувствителна към развитието на Хашимото.

Приема на йод в големи количества, понякога също може да е рисков, като стимулира автоимунните процеси, тъй като се образува още повече водороден пероксид. При състояние наречено гуша приема на йод е нежелателен.

Синдром на пропускливото черво ( leaky gut syndrom ). Пропускливите черва могат да бъдат в основата на автоимуннен процес
Връзките между чревните клетки са като „селектиращ портал“, образуващ защитна бариера срещу токсини, паразити, молекули необработена храна. Жизненоважни хранителни вещества преминават през нея, докато токсини и патогени остават навън. Зонулин (Zonulin) е протеин с регулативни функции, който активира временно отваряне на тези „портали“ и позволява на някои молекули да преминават. Неговата свръхактивност се провокира от глутена. Паразити, гъбичката кандида и SIBO също може да създадат проблем с пропускливостта на червата. Други виновници могат да бъдат инфекции, токсини, хроничен стрес, депресия и дори липса на витамин D. Основни причинители на синдрома на пропускливостта на червата са неправилно хранене, хроничен стрес и депресия. Всички тези „провокатори“ могат да станат причина връзките между клетките на червата да се отслабят и дори да се разпаднат. Когато това се случи, големи хранителни молекули(алергени), патогени и чужди частици преминават в кръвния поток и провокират широкспектърна имунна атака и алергии. Така се появяват непоносимост към различни храни. При съответното генетично предразположение може да се развие автоимунно заболяване.

Връзка между глутен и антитела при Хашимото

  • Непоносимост към глутен. Има ясна връзка между глутена и тиреоидит на Хашимото. Изследвания сочат, че структурата на глиадин, компонент на глутена, много прилича на клетките на щитовидната жлеза. При съществуващ проблем с пропускливи черва, имунната система се насочва към молекулите на глутена за унищожаване. Това обаче води до унищожение и на тироидни клетки. Това означава, че колкото повече глутен консумирате, толкова повече антитела се образуват. Тоест щитовидната жлеза ще бъде атакувана още повече!

Пациентите, които идват при нас в Центъра по интегративна медицина Биомедис , често попадат в една от следните категории.

1) Казано им е от специалист, че имат тиреоидни антитела, но не им е предписана терапия. Съветът на лекарите е да проследяват антителата да не се увеличат неконтролируемо.

2) Пациентите имат симптоми на Хашимото, но са правили лабораторни тестове за антитела.

3) Пациентите знаят, че имат Хашимото. Пият редовно тиреоидни хормони, но антителата и основното състояние, довело до болестта, никога не са проследявани.

И трите случая са неблагоприятни за пациентите.

При интегративния и холистичен подход на лечение на автоимунни заболявания целта е имунната система да възстанови нормалната си функция

Антителата са знак за свръх активност на имунната система, която насочва антитела погрешно и е необходимо да се балансира. Липсата на адекватни действия само ще доведе до усилване на автоимунната реакция и повече разрушаване на тъканите, атакувани от автоимунното заболяване. При традиционния подход обикновено се назначават много ограничени изследвания и често не се проследяват антителата. Причината е, че в класическта медицина, Хашимото се смята за нелечимо състояние. Това е остаряло схващане, базирано на предишния медицински опит. Съвременната наука разкри нови методи и средства за лечение на хашимото. При нас непрекъснато виждаме в практиката си как антителата могат да се нормализират с подходяща биорезонасна и пептидна терапия, регулиране нивата на йод, селен, Б12, Д3 и понижим нивото на стрес в организма.

Стандартното лечение предполага хормоно-заместителна терапия само при отклонения в нивата на TSH или T4. Ние обаче имаме много пациенти с антитела и нормални нива на хормоните, които реагират добре при интегрирано лечение на щитовидната жлеза с пептидни биорегулатори и биорезонансна физиотерапия. Често се наблюдава намаляване на симптомите, когато системите в организма започнат да се урегулират. Това обаче е само част от уравнението. Хашимото не е заболяване на щитовидната жлеза. Това е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Това е много важно разграничение, за да се разберат първопричинте за заболяването Хашимото

Нашите стратегии за лечение при автоимунни заболявания:

Много важно е пациентът с Хашимото да намери лекар, който разбира основните причини за болестта. Първият ключов елемент е да се назначат подробни изследвания за нивата на TSH, ТАТ, МАТ, свободен FT3 и FT4 общи FT3 и FT4. В Америка и Европа се назначава също и специализиран тест – стимулиране на TRH, който позволява един по-широк поглед. Дори ако кръвните изследвания са нормални, TRH често открива пропуснати случаи на хипотиреоидизъм.

Когато лекуваме пациенти с Хашимото, винаги първо започваме с терапия за възстановяване на нормалната микрофлора в червата и заздравяването на чревната стена им. Отначало трябва да се премахнат всички потенциални алергени, които се отразяват негативно като глутен, млечни продукти и храни, провокиращи възпаления, токсини, лекарства, паразити, вируси и лоши бактерии.

Възстановяването на нормалната чревна флора и чревната стена на червата повишаване количеството на полезни бактерии с пептидна терапия с Mikroflora TidePlus и пробиотик, може да помогне за регулирането на имунната система и да укрепи чревната стена. Органо-специфични пептиди, корени от женско биле/сладник (Deglycyrrhizinated Licorice), алое и цинк са ключови съставки за заздравяване и енергизиране на клетките на червата, както и провеждане правилна хранителна диета.

Витамин D е много тясно свързан с имунитета и също е смятан за важен за здравината на чревната стена, като укрепва връзките между клетките. Проучвания сочат, че адекватни нива на витамина увеличават кателицидин антимикробните пептиди (CAMP), които се образуват в организма и имат антимикробно и антибиотично действие.

Дефицитът на селен често играе роля за автоимунните процеси. За намаляване на тиреоидните антитела се препоръчват добавки с дневни нива от 200-300 микрограма дневно. Глутатион е друг важен антиоксидант, който също помага за справяне със свободните радикали и неутрализира възпаленията.

Пептидната терапия за лечение на Хашимото е нова безлекарствена терапия за приложение в домашни условия. Пациента провежда пептидната терапия в продължение на два-три месеца, като всеки месец се прави контролана диагностика в Центъра по интегративна медицина и при необходимост се правят корекции.

Център по интегративна медицина Биомедис, Сливен

http://www.biomedis.info